Gligorov: Srbija u krizi još najmanje dve godine

Objavljeno: 23.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Tanjug

U Srbiji neće biti bolje još najmanje dve godine, uzevši u obzir tešku socijalnu situaciju u zemlji i ekonomske prilike, ocenio je Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za medjunarodne ekonomske studije. 

Srbija je, dodao je Gligorov, politički dezorijentisana, sa dugovima koje ne može da vraća i nacionalnom valutom koju nema čime da brani. Ipak, Srbija je u boljem položaju od Grčke, u boljem položaju i od Argentine, jer ima fleksibilan kurs, ali je u veoma rđavom socijalnom stanju i politički dezorijentisana, objasnio je on u intervjuu frankfurtskim "Vestima“, ističući da ćemo teško vraćati dugove sem ukoliko se privredni rast značajno ne ubrza.

- Čak i kad bi se hitno krenulo u reforme, za vidljive efekte potrebno je godinu i po ili dve dana, a kad se uzme još u obzir da vlada možda neće biti formirana do kraja leta, možemo da izgubimo čitav kvartal. Ko god da sastavi vladu imaće jako težak posao jer preuzima zemlju u vrlo teškom ekonomskom i socijalnom stanju. Srbija je sada u recesiji, a onda će biti u stagnaciji i vreme je potrebno da se trendovi promene“ - objasnio je Gligorov svoju procenu da će još najmanje dve godine biti teško stanje.

Buduća vlada, prema njegovim rečima, mora da izađe s realnim i kredibilnim programom, a glavni cilj je povećati zapošljavanje, jer je to goruće pitanje za državu. 

- Politika zapošljavanja će morati da bude dugoročna, jer tu se ništa ne može postići na brzinu. Niska zaposlenost je daleko najveći privredni i socijalni problem. Pa bi trebalo da je i politički - kazao je Gligorov. 

Upozorenje guvernera Narodne banke Srbije, da bez reformi gubimo kontrolu nad dinarom, je ozbiljno, istakao je on. 

- Narodna banka Srbije uopšte nema razloga da previše interveniše na tržištu stranim novcem, jer nije izvesno da te inervencije deluju stabilizaciono. Najbolje bi bilo ako bi centralna banka svu svoju pažnju posvetila inflaciji a kurs prepustila tržištu - dodao je Gligorov.

Komentarisati kurs na kraći rok je besmisleno, ali je jasno da kad zemlja ima tako veliki spoljnotrgovinski deficit, kao Srbija, uz manjak stranog novca, jasno je, kako ističe, da dinar mora da devalvira. 

Deficit je, prema njegovim rečima, neodrživ i jasno je da dinar mora da trpi.

Srbiji, dodaje Gligorov, treba strani novac, a kako ga nema kroz velike strane investicije, jedini spas nam je Medjunarodni monetarni fond. Srbiji je, kako smatra ekspert bečkog instituta, hitno potreban novi aranžman s MMF.

Gligorov smatra da je moguće da s pobedom Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, Srbiju očekuju prevremeni parlamentarni izbori. 

- Koalicija oko DS i SPS može da formira vladu, kao što je i najavila, ali ne verujem da će ta vlada opstati na duži rok, jer je Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića pobednik izbora. Ne verujem da je moguća "velika koalicija" jer bi tu DS bila manji partner u vlasti, zato što je SNS osvojila najveći broj mandata - zaključio je Gligorov. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana