Banka vraća klijentu 340.000 RSD

Objavljeno: 30.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Hipo Alpe Adrija banka dužna je da na osnovu presude suda klijentu isplati retroaktivno novac jer je digla ugovoreni fiksni deo kamatne stope na kredit za stan. 

Reč je o 10.000 dinara mesečno, sa zateznom kamatom za period od januara 2009. do novembra 2011. 

U januaru 2009. banka je povećala fiksni deo kamatne stope, a da je za promenu uslova klijent saznao tek u julu, kada je banka ponovo povećala kamatnu stopu uvećanjem marže. Inače, varijabilna kamatna stopa sastoji se od marže (5,20 odsto) i promene šestomesečnog libora.

Međutim, u ugovoru je stajala i odrednica „poslovna politika“, koja je iskorišćena za promenu uslova. S obzirom na to kada je sklopljen ugovor, sud je pošao od Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača. Prema prvom zakonu, plaćanje kamate je bitan element ugovora i mora biti odrediv.

 - Kod ove presude sud je prvi put primenio Zakon o zaštiti potrošača. Tako je rešeno pitanje koje su banke do sada isticale, da ova prava klijenata nisu bila regulisana posebnim zakonima. Sud je utvrdio da jesu i da je u pitanju Zakon o zaštiti potrošača, koji garantuje i pravo potrošača na informisanost - kaže advokat Vojin Biljić. 

U Hipo Alpe-Adrija banci kažu da nisu u mogućnosti da komentarišu presudu pošto je prvostepena. NBS je do sada prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga kaznila Alfa banku sa devet novčanih kazni, a KBC banku sa dve, u ukupnom iznosu od 5,5 miliona.

NBS je do sada prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga kaznila Alfa banku sa devet novčanih kazni, a KBC banku sa dve, u ukupnom iznosu od 5,5 miliona.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana