Zvanični kurs Evra za dan 13.05.21. :: 117.5697 rsd

Akcionari Agrobanke će dobiti novac

Objavljeno: 31.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

Potraživanja akcionara Agrobanke, bilo da su po osnovu akcionarskog uloga ili ulaganja na berzi, ostaju u toj banci pod administrativnim upravljanjem. 

Kako kažu u Novoj Agrobanci, deoničari će moći da se naplate iz određenih potraživanja koja su ostala u Agrobanci. 

Kako su podsetili u toj banci, najduže 25 dana posle oduzimanja dozvole za rad Agrobanci Agencija za osiguranje depozita doneće odluku o tome da li će ta banka pod administracijom otići u stečaj.

U Agrobanci pod administracijom ostala su potraživanja akcionara i potraživanja od firmi koje su u stečaju, a na Novu Agrobanku preneti su svi depoziti - i građana, i preduzetnika, malih, srednjih i velikih preduzeća, kao i deo potraživanja.

Prema Zakonu o bankama, u roku od dve godine država mora da odluči šta će biti sa Novom Agrobankom, da li će je prodati, pošto je osnivač Agencija za osiguranje depozita, ili će da je dokapitalizuje od domaćih i stranih akcionara, rečeno je u Novoj Agrobanci.

Narodna banka Srbije je 25. maja oduzela dozvolu za rad Agrobanci, u kojoj je bila uvedena prinudna uprava od 29. decembra 2011. godine.

Istovremeno sa oduzimanjem dozvole za rad, NBS je imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora te banke, koja će u periodu administrativnog upravljanja imati sva ovlašćenja upravnog odbora, izvršnog odbora i skupštine banke utvrdjene zakonom.

Agencija za osiguranje depozita je u medjuvremenu podnela NBS zahtev za davanje dozvole za rad banke koja bi poslovala pod nazivom Nova Agrobanka, a centralna banka je ocenila da su ispunjeni propisani uslovi i dala traženu dozvolu za rad.

Nova Agrobanka, čiji je jedini vlasnik Agencija za osiguranje depozita, odnosno država, osnovana je radi prenosa svih obaveza i dela potraživanja Agrobanke na tu banku, a u cilju obezbedjenja kontinuiteta u sprovodjenju poslovnih aktivnosti Agrobanke i zaštite interesa svih njenih deponenata i drugih poverilaca u potpunosti.

Preostale obaveze i potraživanja ostaju u banci pod administracijom, koja traje najduže 25 dana od dana donošenja rešenja NBS o oduzimanju dozvole za rad. To znači da su svi depoziti i drugi poverioci u celini zaštićeni i sigurni, budući da će nova banka nastaviti sa nesmetanim poslovanjem i urednim servisiranjem svojih obaveza u potpunosti. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana