Otišao guverner, kuna pod znakom pitanja

Objavljeno: 05.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Posle najave da će guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski otići s tog mesta javnost se bavi pitanjem šta će biti sa deviznim rezervama i kursom kune.

Rohatinski je rekao da nakon dva mandata otlazi nemogućnosti saradnje s premijerom Zoranom Milanovićem.

Sam Rohatinski u svom je mandatu insistirao na dve stvari: na čvrstom kursu kune i stvaranju deviznih rezervi, ali odbijanju uticaja politike na politiku HNB.

Zbog toga je kritikovan da držanjem čvrstog kursa kune prema evru i drugim devizama otežava izvoz proizvoda i ekonomiju zemlje čini manje konkurentnom, iako bi brojni građani koji su opterećeni kreditima imaju razumevanja za taj njegov potez.

Mišljenja o generalnom radu Rohatinskog bila su podeljena jer su jedni smatrali da je Hrvatsku u najtežim trenucima spasio od nestabilnosti i finansijske krize, dok su drugi govorili da u kriznim godinama nije učinio dovoljno.

S druge strane, odaje mu se priznanje zbog odbijanja da politika upravlja HNB uz pitanje šta bi se desilo s rezervama uz već poznatu sklonost trošenju vlade Ive Sanadera od 2003. do 2007, pa do njegove ostavke 2009. godine.

Treba reći da je 2000. godine, kad Rohatinski dolazi na čelo HNB nakon kratkih angažmana u Privrednoj banci i Agrokoru, tokom prvog mandata ekonomska situacija stabilna, tržište se otvara i beleži se ekonomski rast. U drugom je mandatu ubrzo nastupila kriza, pri čemu mu 2008. Fajnenšel tajms dodeljuje priznanje za najboljeg guvernera u globalnim razmerama.

Što se tiče kursa kune, na domaćim finansijskim tržištima analitičari pojedinih banaka očekuju kratkoročne reakcije na odlazak Rohatinskog, pa bi kuna sa sadašnji 7,55 za evro mogla pasti i do kursa od 7,6 kuna za evro.

Ako bi jačali pritisci na slabljenje kune, HNB može reagovati s obzirom na 13,9 milijardi evra rezervi, zbog čega Rohatinskom nije bilo preteško da kurs kune kad je stigao do 7,57 kuna za evro spusti prodajom evra u protivvrednosti od dve milijarde kuna.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana