Biće nam bolje od 2014. godine

Objavljeno: 11.06.2012


Vesti izvor: Kamatica

Teška ekonomska situacija u Srbiji neće se popraviti bar još dve godine. Čak i da se nova vlada najpredanije okrene proizvodnji, rastu društvenog proizvoda i povećavanju zaposlenosti, što bi trebalo da joj bude i prva briga, iz sadašnjih teškoća ne možemo se izvući ni ove, a ni sledeće godine, procena je Mihaila Crnobrnje, dekana i profesora Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

- Meni se 2014. čini najrealnija kao godina zaokreta ka poboljšanju - navodi Crnobrnja, u razgovoru za "Večernje novosti".

Skoro je izvesno da će nova vlada povećati PDV. Koje su koristi, a koje štete od ove mere i da li je to novo opterećenje za džep građana neophodno?

- I meni izgleda da je povećanje PDV neizbežno, jer Vlada mora da smanji "rupu" u budžetu. Putem povećanja PDV to se može učiniti brzo i efikasno. To je prednost. Nedostatak je što će to dovesti do porasta inflacije i udarca na kupovnu moć građana. Međutim, treba napomenuti da će izlazak iz sadašnje teške situacije imati neku svoju cenu, bez obzira na to da li će ona biti plaćena kroz PDV, kroz smanjene plate, ili povećanu nezaposlenost. Važi narodna izreka "Ako se ne plati na mostu, platiće se na ćupriji".

Da li su Srbiji potrebnije mere štednje, po receptu Merkelove, ili bi zamajac za izlaz iz ekonomskih teškoća mogla biti potrošnja koja će podstaći razvoj, kako sugeriše njen francuski kolega?

- Srbiji je potrebno i jedno i drugo. Uostalom, to je upravo formula koju u poslednje vreme razrađuju i u Evropskoj uniji. Nema sumnje da su deficiti i dugovi nastali kao rezultat prekomerne i često neracionalne potrošnje. Pravo rešenje je u smanjivanju neracionalne potrošnje i povećavanju investicione kako bi se podstakao rast i povećalo zapošljavanje. To je, međutim, vrlo lako reći, a mnogo teže uraditi.

Jedna od tema oko koje se lome koplja jeste i uloga MMF. Koliko je Srbiji važan sporazum sa MMF, šta ako do njega ne dođe?

- Sporazum sa MMF jeste važan, ne toliko zbog para, već zbog stvaranja pozitivnije poslovne klime i izvesnog pritiska na vrstu politike koju treba voditi. Sredstva MMF se ne mogu koristiti za investicije. Ona služe kao podrška stabilnosti dinara. Ali MMF uslovljava davanje sredstava preporukama ekonomskoj politici, koje su gotovo isključivo usmerene na štednju. I tu se lome koplja. Da li ili ne zamrznuti plate i penzije, i slično. Moguće je prevladati sadašnje teško stanje i bez sporazuma sa MMF, ali će biti teže. Dosadašnje iskustvo ukazuje da srpske vlade jednostavno nemaju potrebnu meru samodiscipline da realizuju neophodne mere.

Da li ćemo kraj godine dočekati sa kursom od 150 dinara za jedan evro, kako neki ekonomisti prognoziraju?

- Tendencija slabljenja dinara u odnosu na strane valute će se nastaviti, sa malim oscilacijama nagore ili nadole, sve dok se ne otklone gorepomenuti problemi koji se odražavaju na ponudu i tražnju deviza. Narodna banka može da utiče na nivo dnevnih i nedeljnih oscilacija koristeći devizne rezerve, ali te rezerve jednostavno ne mogu da pokriju sve rupe u sistemu. Nezahvalno je prognozirati kurs za šest meseci, ali će on svakako biti viši nego danas. Prognoza o rastu evra do 150 dinara mi se čini preteranom.

Sigurno je da pad vrednosti nacionalne valute mora da se prenese i na maloprodajne cene. Ali u situaciji kada je teško prodati robu zbog pada tražnje, deo tereta će i trgovci primiti na sebe da ne izgube prevelik broj mušterija.

Preti li Srbiji potpuni ekonomski kolaps poput onog u Grčkoj?

- Ni ta mogućnost ne može da se isključi, mada u ovom trenutku takva opasnost nije neposredna. Do toga bi došlo kada se ništa ne bi promenilo, kada bismo i dalje trošili više nego što stvaramo, kada ne bismo paralelno radili na smanjivanju neracionalne potrošnje i povećavanju ekonomski opravdane proizvodnje. 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana