Sve oči uprte u Nemačku

Objavljeno: 13.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche welle

Dok u Španiji strahuju od bankrota banaka, u Grčkoj se bore protiv mera štednje, a u Italiji drhte od pomisli da bi oni mogli da budu sledeći na redu, u Nemačkoj traju prepirke političkih stranaka...

Situacija je ozbiljna. Toliko ozbiljna da je nemačka kancelarka Angela Merkel čak otkazala odlazak u Rio, na samit UN o održivom razvoju. U Berlinu, ona je izjavila da joj odluka da posle samita G20 u Meksiku iduće nedelje ne otputuje u Brazil, nije lako pala. Ali, prema njenim rečima, „i na evropskom području postoje različiti izazovi“.Reč je o obrazloženju koje je samo jedan deo istine.

Dok u Evropi gori, u Berlinu se vlada i opozicija spore oko toga da li, kada i pod kojim uslovima se u Nemačkoj može sprovesti u delo evropski fiskalni pakt za veću budžetsku disciplinu. Nemačka vlada mora da donese odgovarajući zakon, ali joj je za to potrebna dvotrećinska većina. Pošto je nema, vladi su potrebni glasovi opozicije. Ali, opozicija traži protivusluge; između ostalog namerava da natera vladu da se založi za uvođenje poreza na berzanske poslove kao i za pakt ekološkog rasta na evropskom nivou.

Brza saglasnost nije na vidiku

Na sastanku u kancelarkinom uredu trebalo bi da budu razjašnjeni frontovi između vladajućih stranaka Hrišćansko-demokratske unije/Hrišćansko-socijalne unije i Liberalne stranke sa jedne i socijaldemokrata i Zelenih sa druge strane. Ali, od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa. Predsednica poslaničkog kluba Zelenih Renate Kinast izjavila je da su pregovori još uvek u ranom stadijumu i da bi se zaključci teško mogli doneti. Istovremeno, ona je pozvala vladu da se „okani igrarija“ i da pregovara „ozbiljno, pošteno i bez trikova“.

Filip Resler, ministar privrede i predsednik Liberalne stranke izjavio je da je „s obzirom na situaciju na tržištu kapitala, sitničarsko taktiziranje opozicije, neodgovorno“.

Socijaldemokratska trojka ide u Pariz

Savezna vlada želi da Bundestag još pre letnje pauze u paketu odobri zakon o fiskalnom paktu i sprovođenje u delo trajnog „kišobrana“ za spas evra. To je načelno moguće, kaže predsednik poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke Frank Valter Štajnmajer. „Ne ćelim da to odlažem posle letnje pauze“, rekao je Štajnmajer.

Posle današnjeg sastanka sa kancelarkom, on, šef socijaldemokrata Zigmar Gabrijel i bivši ministar finansija Per Štajnbrik, namaravaju da otputuju u Pariz, gde će razgovarati sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom. Cilj tih razgovora jeste „kovanje koalicije za uvođenje poreza za finansijske transakcije“, najavio je Štajnmajer i dodao da se kontakti sa evropskim partnerima ne mogu prepustiti saveznoj vladi…

Vremena nema mnogo

Ipak, pitanje je koliko bi brzo ovakav porez mogao da se uvede. Stručnjak za pitanja budžeta Hrišćansko-demokratske unije Norbert Bartle podsetio je da to neće ići brzo jer iziskuje intenzivne pregovore na evropskom nivou. Prema njegovoj oceni, potrebno je najmanje godinu dana. Sličnu ocenu izneo je i ministar finansija Volfgang Šojble čime je još više rasplamsao spor između vlade i opozicije. I kancelarka je juče izrazila rezerve da bi danas moglo doći do saglasnosti sa opozicijom.

U svakom slučaju, vremena nije ostalo mnogo. Kao što reče demohrišćanski političar Norbert Bartle: „Oči sveta uprte su u Nemačku“.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana