U Srbiji ima previše banaka?

Objavljeno: 19.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je da će ukrupnjavanje u bankarskom sektoru Srbije biti nastavljeno pod uticajem konkurencije na tržištu i sličnih trendova koji dolaze iz inostranstva.

Dugalić je podsetio na to da taj proces traje već duže, da je 2003. godine u Srbiji bilo 46 banaka, kao i da je UBS još tada izrekao stav da će taj broj brzo biti sveden na tridesetak. Po podacima Narodne banke, u Srbiji posluju 33 banke.

Dugalić je podsetio i na to da broj banaka nije smanjen tako da je Narodna banka Srbije ukidala dozvolu za rad već je to direktna posledica procesa ukrupnjavanja i koncentracije kapitala u bankarskom sektoru na svetskom nivou, koji je prisutan i u Srbiji i koji će svakako biti nastavljen.

– Imamo već najave da će neke banke biti preuzete ili se spojiti s drugim, i to je tendencija koja će svakako biti nastavljena ovde, i u ovoj i u narednim godinama, što je prirodna posledica konkurencije koja postoji u bankarskom sektoru – precizirao je Dugalić.

On je naveo da „u ovom trenutku imamo najavu jedne transakcije takve vrste, ali mislim da će ih ubuduće biti još više”.

Predstavnici mađarske OTP banke najavili su prethodnih dana da ta banka u Srbiji planira da proširi svoje poslovanje, poveća tržišno učešće i razmatra kupovinu neke od banaka. Zvaničnici OTP-a nisu želeli da preciziraju o kojoj banci je reč, ali su rekli da su razgovori u toku i da nije reč o kupovini državne srpske banke, odnosno banke s domaćim kapitalom.

Govoreći o oduzimanju dozvole za rad Agrobanci i osnivanju Nove agrobanke, Dugalić je ocenio da to nije izazvalo bilo kakve potrese u bankarskom sektoru. Po njemu, „javnost je na ispravan način shvatila o čemu se tu radi i NBS je u tom trenutku reagovao na sasvim dobar način, tako da je sve poslove koji su bili karakteristični za tu banku preuzela novoosnovana„.

– Praktično su nastavljene aktivnosti prethodne banke, klijenti su zaštićeni, štedni ulozi zaštićeni, i jedinu štetu će imati akcionari koji su uložili svoje pare u tu banku, ali to je uvek rizik kod akcionarskih društava, nije dobro, ali se i takve situacije događaju – naveo je Dugalić.

On je zaključio da „slučaj Agrobanke” nije prijatan za banku i sve one koji se bave bankarskim poslom, „ali nije na bilo koji način poremetio situaciju i uticao na nesigurnost klijenata”. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana