Države Bricsa će davati više za MMF

Objavljeno: 19.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

Države Bricsa su najavile da će više odvajati za Međunarodni monetarni fond.Ova se najava dogodila u trenutku kada MMF traži način da poboljša svoj financijski status kako bi spriječila buduće financijske krize.

Brics se odnosi na Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, pet najbrže rastućih ekonomskih sila koje se razvijaju.

Ova se najava dogodila u trenutku kada MMF traži način da poboljša svoj finansijski status kako bi sprečila buduće finansijske krize. Zemlje Bricsa su zatražile  i da imaju veću ulogu u Fondu, javlja BBC.

- Ova će sredstva biti uplaćena u očekivanju da će sve reforme dogovorene 2010. godine u potpunosti i na vreme biti provedene, uključujući i promene u glasačkim pravilima i reformi kvota - piše u saopštenju koje su zemlje Bricsa objavile prije početka sastanka zemalja G20 u Meksiku.

Nakon što je dao pomoć Grčkoj, strahuje se da će se dužnička kriza u evrozoni pogoršati i proširiti na zemlje poput Španije i Italije, kojima će MMF morati da pozajmi novac.

Fond prikuplja sredstva kako bi bio spreman za takvu situaciju. Kina, najveće ekonomska sila Bricsa i druga najveća svetska, potvrdilo je da će dati 43 milijarde dolara. Druge dve članice Bricsa, Indija i Rusija, rekle su da će povećati svoj doprinos za 10 milijardi dolara.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana