Oštetili Hypo banku za 15 miliona franaka

Objavljeno: 25.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

Deset osoba uhapšeno je zbog sumnje da su oštetili Hypo Alpe Adria banku za više od 15 miliona švajcarskih franaka, saopštio je MUP Srbije.

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, lišili su slobode Miloša Lj, Snežanu M, Ferenca B, Roberta K, Sašu J, Miloša D, Milana K, kao i Nikicu K. i Aleksandra V, odgovorna lica privrednog društva "BC Konsalting" i vlasnika Agencije za veštačenje "Bizet" Božidara K.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv 10 osoba iz Beograda i Bačke Palanke zbog sumnje da su Hypo Aple Adria banku oštetili za 15 miliona švajcarskih franaka i sebi pribavili imovinsku korist.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je Tanjugu da su svi osumnjičeni zadržani i da je u toku njihovo saslušanje zbog sumnje da su od 2007. godine do 2012. godine izvršili krivična dela prevare i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

- Sumnja se da su preko sistema preduzeća pod njihovom kontrolom u toku 2007. na osnovu lažne procene imovine, od Hypo Alpe Adria banke iz Beograda dobili novčana sredstva radi kupovine akcija preduzeća koja su bila u procesu privatizacije - rekao je Radosavljević.

Nakon kupovine akcija, kroz međusobno trgovanje i uz istovremeno obaranje vrednosti akcija, one su prenete na preduzeća u vlasništvu osumnjičenih. Nad kreditno zaduženim preduzećima, čiju su imovinu otuđili, zbog nelikvidnosti, pokrenut je stečaj.

- Oštećena banka do danas nije uspela da naplati svoja potraživanja ni iz založenih nepokretnosti povezanog pravnog lica, jer je njihova vrednost višestruko niža od procenjene - kazao je Radisavljević.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana