Slab dinar ugrozio podstanare

Objavljeno: 29.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Pad dinara u odnosu na evro tokom ove godine poljuljao je programe poslovanja firmi, koje su prinuđenje da zakupljuju poslovni prostor. Naime, kirije su u evrima, a većina preduzeća sve transakcije obavlja u dinarima, tako da su im troškovi na ime zakupa viši i do 10 odsto nego krajem prošle godine.

U agencijama za promet nekretnina kažu da pojeftinjenja neće biti, jer je cena zakupa u odnosu na 2008. godinu u mnogim slučajevima i do 50 odsto niža. Dobre lokacije naravno "drže cenu" i niko ne treba da očekuje da će, primera radi, u Knez Mihailovoj ulici dobiti lokal za džabe.

Zakon o deviznom poslovanju, kako kažu u agencijama, dozvoljava da se usluga izdavanja stanova i poslovnog prostora, kao i kupoprodaja naplaćuje u devizama pod uslovom da se novac prebacuje sa računa na račun. Ali, svaki ugovor, koji je zapravo dogovor dve strane, može da se raskine, promeni, aneksira...

- Isplate za zakupninu ili kupovinu nekretnine uvek su bile u stranoj valuti, a Zakon je samo dozvolio da se praksa i pravno primenjuje - objašnjava Aleksandra Kon, suvlasnica agencije "Alka".

- Dok Zakon nije prihvatio stvarnost, cena se formalno iskazivala u dinarima, a novac se iz iz ruke u ruku isplaćivao u devizama. Zakupci, koji su u svojim ugovorima sa vlasnicima nekretnina kao osnov odredili deviznu klauzulu, napravili su grešku što istim dokumentom nisu predvideli procenat rasta ili pada valute. Da je taj procenat predviđen onda bi se ugovori korigovali ako valuta pređe utvrđenu granicu. Sada gazde nemaju nikakvu obavezu da spuste cenu, kao što ni banke nisu korigovale rate kada je skočio "švajcarac". Naravno, svi oni koji nađu adekvatan prostor po nižoj ceni ne treba da imaju dilemu, već ugovor treba da raskinu ukoliko gazda neće da "popusti".

Kako kažu u agencijama, svima koji izdaju nekretnine teško je da nađu dobre stanare po ceni koju žele, a posebno ne po cenama koje su važile do oktobra 2008. godine. Naravno, Knez Mihailova uvek ima popunjen poslovni prostor, jer on donosi dobar profit. Čak je nedavno jedan lokal u pešačkoj zoni glavnog grada prodat za 13.000 evra po kvadratu.

- Keš trenutno vredi najviše, a sigurnost bilo kog biznisa danas je pod znakom pitanja - ističe naša sagovornica. - Dakle, ko ima keš više mu se isplati da ga oroči u banci, jer će od kamate moći da plaća zakup nekog poslovnog prostora. Svi oni koji su uzimali kredite i kupovali stanove i lokale da bi ih iznajmljivali sada su u problemu.

Poslovnog prostora trenutno ima dovoljno u glavnom gradu uključujući i takozvane pametne zgrade, od kojih pojedine već godinama čekaju stanare.

Donja granica

Poslovni prostor u Beogradu može da se iznajmi po ceni između 10 i 20 evra po kvadratu mesečno. Naravno, ekskluzivne lokacije mogu da premaše i 50 evra po kvadratnom metru. Gazde imaju donju granicu ispod koje im se ne isplati da izdaju nekretnine, jer će onda biti u minusu, ne žele da im se nekretnina upropašćuje za male pare, tvrdi suvlasnica "Alke".

Muke podstanara 

Pad domaće valute u odnosu na evro pravi probleme i svim građanima koji danas žive u iznajmljenim stanovima. Naime, pre dve godine cene iznajmljenih stanova su pale i 30 odsto, ali su se od tada zadržale na istom nivou. Tako se, recimo, u Beogradu ili Novom Sadu, prosečan stan iznajmljuje za oko 250 evra. Ali, ta kirija je prošlog juna bila oko 24.000 dinara, dok je danas to oko 29.000 dinara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana