Reklame "kriju" zamke za kupce

Objavljeno: 02.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Reklamni materijal kojima trgovinski lanci mame kupce sadrži brojne zamke. Neke se otkriju tek na kasi.

U mnogim radnjama na reklamnim panoima za odloženo plaćanje na 210 dana nema limita, i ta „top ponuda“ važi za sve artikle i u svim objektima tog lanca. Međutim, reklame su jedno, a realnost nešto drugo.

Tako u jednom objektu istog lanca prodaju na poček i boksove cigareta, a u drugom je to zabranjeno. A u reklami piše da se „do 210 dana odlažu računi čekovima građana bez limita za sve artikle u ponudi“.

- Ne bi bilo problema da na reklami piše da odloženo plaćanje ne važi za određenu vrstu proizvoda. Pošto sam planirala da pustim ček na 210 dana na maksimalnih 5.000 dinara, do iznosa od 4.000 pazarila sam namirnice, a ostatak ostavila za cigarete - kaže Beograđanka Natalija Đurić.

Dočekalo me je neprijatno iznenađenje. Kasirka je rekla da cigarete ne mogu da se kupe na odloženo, već može da se plati čekom, ali sa datumom kupovine. Kako sam ček već napisala na maksimalan iznos, a nisam imala kod sebe keš, da ne bih pravila gužvu napisala sam taj datum i otišla u nedozvoljeni minus. Pre samo nekoliko dana u drugoj radnji istog lanca pazarila sam na odloženo i cigarete.

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača, svaki trgovinski lanac dužan je da poštuje reklamnu poruku u svim stavkama.

- Trgovci su dužni da naglase ukoliko akcija ili specijalna ponuda ne važi za određene artikle. U ovakvim slučajevima oštećeni kupci mogu da se žale Komisiji za zaštitu konkurencije. Treba se obratiti i Ministarstvu trgovine i, pre svega, Tržišnoj inspekciji - dodaje Bogosavljević.

Kako kažu u Tržišnoj inspekciji, na svaku prijavu se izlazi na teren. Inspekcija ne može da natera trgovinski lanac da obešteti kupca, ali zato može da kazni svaku nepravilnost i zloupotrebu. Dakle, nezadovoljni kupac može da presavije tabak i uz prijavu, u kojoj treba da iznese što više detalja, dostavi fiskalni račun i reklamni materijal. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana