Najjeftinije cigarete uskoro 300 dinara?

Objavljeno: 06.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Kurir

Nova vlada mogla bi uskoro da povisi akcize na alkohol i cigarete, što bi značilo momentalno poskupljenje ovih proizvoda. Cigarete bi odmah mogle da poskupe za dvadesetak dinara, ali to je samo početak.

Zbog usklađivanja s direktivama EU akcize moraju da se utrostruče, pa će najjeftinije cigarete uskoro koštati 300 dinara!

- Rast akcize na cigarete mogao bi da bude do 20 dinara, ali tačni iznosi znaće se posle detaljnih analiza. Narednih godina akciza će umesto sadašnjih 70 dinara biti čitavih 200 - kaže sagovornik Kurira iz nove vladajuće koalicije.

Đorđo Radojičić, predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana, kaže da je najlogičnije da se dodatno oporezuje luksuzna roba - alkohol i cigarete.

- Bolje to nego hleb i dečja odeća -
smatra Radojičić.

Đerđ Pap, poreski stručnjak, kaže da će ovakav potez povećati prihode, a i sa socijalnog aspekta je najopravdaniji. Cigarete i alkohol su luksuzna roba jer njihova cena najviše pogađa bogate. Istina je da će cigarete poskupeti, ali one su sada višestruko jeftinije nego u inostranstvu.

- Svuda je tako, luksuzna roba je skuplja, i to ne zbog proizvođačkih cena nego zbog državnih nameta - ističe Pap i dodaje da povećanje akciza može da se izvede brzo.

U Fiskalnom savetu kažu da bi povećanje akciza na alkohol i cigarete moglo do kraja godine da obezbedi oko tri milijarde dinara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana