Finsko 'zbogom' evru ako donosi tuđe dugove

Objavljeno: 06.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Tanjug, B92

Finska bi radije razmotrila opciju izlaska iz evrozone nego da plaća dugove drugih zemalja monetarnog bloka, rekla je finska ministarka finansija Juta Urpilainen u intervjuu za finansijski dnevnik Kaupaleti.

- Finska je posvećena članstvu u evrozoni i mi mislimo da je evro koristan za Finsku - rekla je Urpilainen, dodajući, međutim, da se "Finska neće po svaku cenu držati evra i da je spremna na svaki scenario".

Ministarka je naglasila da Finska, jedna od retkih preostalih zemalja EU sa vrhunskim kreditnim rejtingom, ne bi pristala na model integracije u kom bi države bile kolektivno odgovorne za dugove i rizike svih članica.

Ona je takođe insistirala na tome da predložena bankarska unija ne bi funkcionisala ako bi bila zasnovana na zajedničkoj odgovornosti.

- Zajednička odgovornost za dugove, ekonomiju i rizike drugih zemalja nije nešto na sta treba da budemo spremni - naglasila je Urpilainen.

Ministarka je priznala da Finska "ima čvrst stav" po pitanju spašavanja prezaduženih zemalja evrozone.

- Mi smo konstruktivni i želimo da rešimo krizu, ali ne po svaku cenu - kazala je ona.

Kao pokazatelj tog stava, Finska je navela da će sledeće nedelje početi pregovore sa Španijom oko kolaterala u zamenu za učešće Helsinkija u pomoći za posrnule španske banke.

Finska je takođe izrazila zabrinutost oko dogovora postignutog na prošlonedeljnom samitu EU o upotrebi evropskih fondova za spas za kupovinu obveznica prezaduženih zemalja u cilju snižavanja njihovih troškova zaduživanja.

Helsinki je prošle godine izazvao buru u monetarnom bloku kada je pristao da učestvuje u drugom paketu pomoći za Grčku, tek nakon što je sa Atinom postigao dogovor o kolateralu.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana