Ćirić: Daćemo Železaru i za jedan dolar

Objavljeno: 09.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Radio 021, Beta

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić kaže da će se ove i sledeće sedmice razgovarati sa potencijalnim strateškim partnerom za Železaru Smederevo.

- Nadam da ćemo uspeti da napravimo neku vrstu dogovora sa nekim koga tretiramo kao stratešskog partnera. Da li u komercijanom ili u vlasničkom smislu, nije važno -
rekao je on.

Podsećajući da će druga visoka peć na "tihom hodu" biti do septembra, Ćirić je rekao da srpska vlada pokušava da, u ovom zaista teškom trenutku dogovori sa nekim od zainteresovanih kompanija jeftiniju cenu sirovina kao bi proizvodnja čelika u smederevskoj železari bila jeftinija.

- To je važno da bi se situacija normalizovala, pa da u nekom periodu, sasvim sigurno, pronađemo nekog kome će, ako je potrebno, Železara biti data i za jedan evro ili jedan dolar - rekao je srpski ministar ekonomije.

Ćirić je istakao da je za Železaru Smederevo veoma važno da se obezbedi kontinuitet proizvodnje i sačuvaju radna mesta. Prva visoka peć u Železari je nedavno ugašena.

Železaru Smederevo je krajem januara država otkupila za jedan dolar od američke kompanije Ju-Es Stil koja se povukla jer je poslovala sa gubicima. Ju-Es stil je 2003. godine kupio smederevsku železaru, tadašnji Sartid u stečaju.

Tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo raspisan je 18. aprila, a krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj. Taj rok je dva puta produžen, prvo do 10. juna, a zatim do 10. septembra.

Tendersku dokumentaciju otkupile su tri zainteresovane kompanije Donjeck stil grup iz Ukrajine, Ural manjingend metalurdžikal kompani iz Rusije i Junajtid plzen niz Luksemburga. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana