CG: Bankari strahuju da će izgubiti štediše

Objavljeno: 10.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dan

- Nisam siguran da će zaključak Savjeta Centralne banke koji je donet na poslednjoj sednici, a kojim obavezuje banke i mikrofinansijske institucije da smanje kamate dati neki rezultat. Možda neće doći do povećanja, ali nisam siguran ni da će doći do smanjenja - kaže predsednik Udruženja banaka CG Esad Zaimović.

- Saopštenje Savjeta tumačim kao neodustajanje od koncepta da se kamate smanje, ali možda i kao dobijanje na vremenu dok se nađe model prihvatljiv za bankare i građane - rekao je Zaimović.

On pojašnjava da visina pasivnih kamata, koje banke daju na štednju a koje se kreću između šest i osam odsto, zapravo predstavlja cenu po kojoj bankari nabavljaju novac, i da je u tom slučaju teško da kamate za kredite mogu da budu manje od 10 odsto.

Podsetio je da je to bila tema poslednjeg sastanka bankara sa guvernerom CBCG Radojem Žugićem, od pre gotovo dva meseca, te da se i tada razmatrala namera regulatora da se uključi u rešavanje problema visokih kamatnih stopa na bankarskom tržištu u Crnoj Gori.

- Zaključak većine bankara i Udruženja banaka bio je da podržavamo nameru CBCG da se uključi u rešavanje tog problema kroz neku privremenu meru kojom će pokušati da na neki način reguliše visoke kamate, ali je istovremeno postavljeno i mnogo pitanja i ukazano na nepoznanice, na koji način regulator to može da uradi, da li postoji zakonska osnova ili se na taj način narušava slobodno tržište i slobodno formiranje kamatnih stopa - rekao je Zaimović.

On ističe da je ipak preovladao stav da bi možda bilo dobro da regulator, ukoliko ima mogućnost, napravi ograničenja, jer, kako je kazao, ne spori da je nivo kamata u Crnoj Gori veoma visok, pa čak i najviši u okruženju, kako za pasivne tako i stope za kredite. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana