Regling - 'gospodar' 700 milijardi evra

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz

Klaus Regling određen je za šefa evropskog fonda ESM koji bi trebalo da stabilizuje evro i da pomogne u savladavanju krize.

Doduše Nemac je, ali je već pokazao da neće oklevati da "nagazi" i Berlin ako je to u interesu Evropske Unije

Klaus Regling u svojoj karijeri nije privlačio pažnju velikim izjavama, i to se najverovatnije neće promeniti ni u budućnosti.

Ovaj 61-godišnjak je i inače posve tipičan "severnjak", rođen je u Libeku gde se ne troše reči bez potrebe. Isto tako, poznat je kao čovek koji uvek ostaje hladne glave, staje iza problema i marljivo traži racionalno rešenje. To traži i od drugih, jer je uveren kako "čarobnih sredstava - jednostavno nema."

Regling je i jedan od "pomagača pri rođenju" zajedničke evropske valute i jedan je od stručnjaka koji je u ime Nemačke pripremao sporazum o stabilnosti evra u Mastrihtu.

On je duboko uveren u opravdanost i prednosti zajedničke evropske valute, ali upozorava kako nije dobro očekivati nekakve brze i nagle promene.

- Stalno čitamo kako strategija za spas evra ne funkcioniše. To nije baš tačno. U Irskoj funkcioniše vrlo dobro, a i u Portugalu se vidi napredak u programu prilagođavanja -

Jer, još jednom će reći: "čarobnog sredstva nema" - nego samo dug i naporan rad".

Naravno, zemlje koje imaju poteškoća neće baš uvek biti oduševljene savesnim Reglingom čiji mentalitet službenika jedva može da prihvati nečiju rasipnost.

Ali nije baš izvesno ni da će se Berlinu svideti baš sve ideje "Nemca" na čelu ESM-a.

Naime, dok je Berlin još i spreman da razgovara o planovima Pariza o formiranju zajedničke, Evropske vlade koja bi bila zadužena za finansije, Regling je sklon i inicijativi Junkkera za zajedničkim evropske državne obveznice. To je pak do sad Nemačka uporno odbijala.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana