Preživeti sa 8.500 dinara mesečno

Objavljeno: 16.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Srbija je krajem 2008. godine zakoračila u svetsku ekonomsku krizu, a izlazak se i dalje ne nazire. Od tada je bez posla, gledano po podacima iz Ankete o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku, ostalo pola miliona ljudi. Među njima su formalno zaposleni, oni iz „crne“ zone i oko 110.000 poljoprivrednika.

Oni koji i dalje rade, kada se gleda prosečna plata, zarađuju približno isto. U 2008. godini plata je u proseku iznosila 357 evra, a u prvom kvartalu ove - 362 evra. Problem je što ta jedna zarada danas hrani više ljudi.

I dok zvanična statistika pokazuje da je zarada, gledano u dinarima, iz meseca u mesec veća, a da u evrima stagnira, broj onih koji je primaju je sve manji. Prema poslednjim podacima, u Srbiji je svaki četvrti radno sposobni građanin - nezaposlen. Ukoliko tu prosečnu zaradu podelimo i na one koji je ne primaju, statistika izgleda potpuno drugačije. 

Ukupan fond zarada na broj stanovnika iz meseca u mesec deli ekonomista Miroslav Zdravković. U maju je, vidi se iz njegovih proračuna, prosečni građanin Srbije na raspolaganju imao 9.917 dinara. Novosađani su mogli najviše da troše, po 18.430 dinara, ali je zato žitelj Opova trebalo mesec da pregura sa svega 1.660 dinara.

Sa toliko primanja, većina se „kandiduje“ za narodnu kuhilju. Godine krize su povećale broj zvanično siromašnih. Pre tri godine ispod linije siromaštva živelo je 6,3 odsto građana Srbije, a danas 9,2 odsto, što je skoro 700.000 ljudi. Znači da svaki deseti građanin živi sa manje od 8.500 dinara mesečno. 

Sa toliko novca građani mogu sebi da obezbede samo veknu hleba, litar mleka, kilogram krompira i po 200 grama najjeftinijeg parizera dnevno.

- Naravno da 8.500 dinara nije dovoljno, s obzirom na rast cena i troškova. Ali ta granica određena je prema minimumu potreba čoveka za kalorijama, koje su neophodne samo da bi preživeo, a svake godine usklađuje se sa godišnjim rastom inflacije - kaže Vladimir Božanić, načelnik za anketna istraživanja iz Republičkog zavoda za statistiku.

Božanić napominje da će ubuduće granica siromaštva biti utvrđivana prema evropskoj metodologiji, što će pokazati da je u Srbiji duplo više građana ispod linije siromaštva. Grube procene pokazuju da je takvih između 18 i 20 odsto, odnosno da je petina građana Srbije na rubu egzistencije. 

EVROPA I SRPSKA MERILA 

Prema evropskim merilima, siromašni su svi oni koji imaju manje od 598 evra mesečno. Evropljani tretiraju i relativno siromašne, a to su svi koji primaju manje od 60 odsto prosečne plate. Srbija se još bavi samo apsolutno siromašnima. To su građani koji imaju manje od sume koja može da podmiri samo najosnovnije egzistencijalne potrebe. Ona trenutno iznosi 8.500 dinara.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana