Udovički: Šoškić nije kriv, čemu napadi

Objavljeno: 18.07.2012


Vesti izvor: Kamatica

Bivši guverner Narodne banke Srbije Kori Udovički izjavila je da su optužbe koje se poslednjih dana iznose na račun guvernera NBS Dejana Šoškića neosnovane. Ona je istakla da je sada veoma važno sačuvati nezavisnost Narodne banke Srbije.

- Srbija je u velikom naporu da pokaže da je spremna za ulazak u EU. Stabilnost i ozbiljnost institucija je jedan od tih uslova, a NBS je majka svih nezavisnih institucija u istoriji tržišnih privreda - rekla je Udovički.

Prema njenom mišljenju, pokretanje pitanja ostanka Šoškića na mestu prvog čoveka NBS podgreva shvatanje da je guverner samo još jedno mesto u vladi.

- Ali ukoliko bi se ova kriza prevazišla, to bi donelo veliku korist, jer bi značilo da je postignut konsenzus da se NBS stavlja van političke igre. A to je nešto čemu treba da težimo - poručila je bivša guvernerka NBS.

Prema njenim rečima, ne postoje razlozi da Narodna banka i vlada budu u opozicionom odnosu, pošto će ključni ekonomski resor biti u kontinuitetu sa prethodnom vladom, koja je postavila i guvernera.

Udovički je rekla da je jedina nova članica vlade, SNS, koja je i postavila pitanja o kursu i cenama, više puta istakla da se zalaže za poštovanje institucija i brz ulazak u EU. Ona je podsetila da Šoškića i NBS krive za visoke kamatne stope, i to dinarske, koje su visoke pre svega zato što se država zadužuje.

- Guverner nema izbora - mora da drži zategnutu monetarnu politiku, jer ako imate preveliku potrošnju u državi i finansijskom sektoru, imaćete i inflaciju i velike gubitke rezervi - rekla je Udovički i dodala da je stručna javnost saglasna da se i kurs i rezerve i inflacija, s obzirom na uslove, vode jako dobro.

- Naravno da uvek može bolje. Ali kada imate situaciju da se sredstva odlivaju, a to ima vrlo malo veze sa Narodnom bankom, on je kurs branio koliko je mogao. Da ga je branio jače, ostali bismo bez rezervi - ocenila je Udovički.

Ona je dodala da nova vlast, kao i prethodna, ima pravo da ima uticaja na rad NBS, ali da se to radi kroz Savet Narodne banke.

- Savet je tako zamišljen da se svake godine menja po jedan član i da ih ima više nego četiri. Prema tome, niko nema izgovor da sada napada guvernera. Tamo je već jedno ili dvoje Dinkićevih ljudi. Kroz godinu dve, vlast će imati većinu u Savetu. Gde žure? - upitala je Udovički i ocenila da bismo promenom guvernera napravili ozbiljan problem sa imidžom zemlje, jer se gotovo u svakoj državi nezavisnost Narodne banke poštuje više nego kod nas. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana