Nafta neće pretvoriti BiH u 'novi Katar'

Objavljeno: 19.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, DW

Nedavnu izjavu Milorada Dodika o pronalasku nafte u Republici Srpskoj, zbog čega ovom entitetu neće trebati kredit MMF, još niko nije potvrdio, ali ni demantovao.

Politički analitičar Aleksandar Trifunović kaže da Dodikovu izjavu treba posmatrati, ne kao nešto što je zasnovano na činjenicama, već kao nadu da će se dogoditi čudo koje će spasiti ekonomiju RS i BiH od potpunog sunovrata.

- Međutim, s tom nadom postoji jedan vrlo logičan problem, a to je da su ruske kompanije dobile koncesiju na istraživanje i eksploataciju nafte i sva nafta koja se eventualno nađe u narednih 100 godina pripašće tim kompanijama s jednim mizernim postotkom koji bi išao Republici Srpskoj. Tako da građani RS, ako se nafta i pronađe, od tog pronalaska neće osetiti nikakvo blagostanje - kaže Trifunović.

Vlada Republike Srpske je, podsetimo, koncesiju na istraživanje i eksploataciju nafte u tom entitetu bez javnog konkursa dala Jadran-Naftagasu, koji je u vlasništvu ruskih kompanija Njeftegasinkora i Zarubrežnjefa, koji su opet, vlasnici naftnih industrija Srbije i RS.

Za istraživanje nafte Jadran-Naftagas dužan je da plati samo milion i po konvertabilnih maraka, dok bi od eventualne eksploatacije „crnog zlata“, kao koncesionu naknadu plaćao četiri odsto od bruto prihoda ostvarenog prodajom nafte i plina, mada u drugim zemljama takva naknada iznosi između 20 i 30 odsto.

U Federaciji BiH, takođe, bez javnog konkursa posao istraživanja nafte dodeljen je svetski poznatoj kompaniji Šel.

Sejfudin Vrabac, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli, kaže da su potrebna ogromna ulaganja i dugogodišnja istraživanja kako bi se otkrilo neko ležište nafte ili zlata.

- Uprkos bombastičnim medijskim naslovima nade koje podgrejavaju političari da građane BiH uskoro, po pronalasku nafte i zlata, čeka blagostanje, nisu realne - kaže on.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana