Dugalić: Kao da spremaju bankare za Goli otok

Objavljeno: 20.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić smatra da je izjava mandatara Ivice Dačića o bankama kao neprijatelju naroda, neprimerena.

Naime, Ivica Dačić je nedavno izjavio da su banke u Srbiji najveći neprijatelj naroda. Bankari se do sada nisu oglašavali. Međutim, gostujući na RTS-u, predsednik Udruženja banaka Veroljub Dugalić odgovara "da je 1948. godina, osećao bi se spremnim za Goli otok".

Predsednici Izvršnog odbora Prokredit banke Svetlana Tolmačeva Dingarac i Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić kažu da se u toj Dačićevoj izjavi nisu prepoznali.

- To je uvrežena pradstava da sve mnogo košta u bankama i tako se vešto skreće na drugu stranu sa istinskih problema i niko onda ne govori da je proizvodnja mala, da imamo milion nezaposlenih, da je plata u Srbiji 350 evra niža nego čak i u Albaniji - kaže Dugalić.

Predsednik Udruženja banaka objašnjava da je "najlakše reći - banke nas pljačkaju" i tako skrenuti pažnju s ključnih problema u društvu.

- Banke su kičma ekonomije u Srbiji, sektor koji je potpora i koji finansira i donosi investicije i nešto zarađuje, na svu sreću, a za razliku od drugih -, kaže Carić i negira tvrdnje da banke u Srbiji zarađuju više nego u Evropi.

Predsednica Izvršnog odbora Prokredit banke kaže da su sve kritike dobre ako su konstruktivne.

- Narodna banka u više navrata je govorila da banke treba da budu liberalnije u obradi kredita, a zato je s druge strane i rigorozna prema bankama - kaže Dugalić i podseća da ima oko 25 odsto loših zajmova.

- To znači da otplata kasni preko 90 dana i tu postoje tri milijarde evra koje su po tom osnovu izdvojene i to je mrtav kapital - objašnjava Dugalić.

- Sve rezervacije koje banke imaju su oko šest milijardi, a kapital banaka je oko 5,5 milijardi evra - znači, krediti ne mogu biti jeftiniji - izričit je predsednik Udruženja banaka. Prema njegovim rečima, sve i da je više domaćih banaka u Srbiji, krediti opet ne bi mogli da budu jeftiniji.

Predsednica Izvršnog odbora Prokredit banke kaže da je veliko pitanje i koliko bi domaće banke mogle da omoguće pozajmice i od koga, jer strane banke uzimaju iz svojih centrala i praktično donose u Srbiju veliku inostranu ušteđevinu.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana