Bankari razmatraju napuštanje Libora

Objavljeno: 20.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital

Centralni bankari i regulatori razgovaraće u septembru o tome može li sistem Libor kamata biti reformisan ili bi ga trebalo otpisati kao osnovno merilo troškova kreditiranja zbog narušenog poverenja nakon otkrića da se tom kamatom manipulisalo.

Mervin King, guverner Bank of England, poručio je u pismu kolegama centralnim bankarima da je “vrlo jasno da su radikalne reforme Libor sistema potrebne”.

Libor (London InterBank Offered Rate), osnovna kamata na međubankarskom tržištu novca, koristi se u ugovorima o finansijskim derivatima, izvedenim vrednosnim hartijama vrednim 550.000 milijardi dolara i nizu drugih finansijskih proizvoda, od kamata na hipoteke do onih na kreditne kartice.

Stoga je od presudne važnosti da tržište ima apsolutno poverenje u tu kamatu.

Međutim, poverenje u Libor narušeno je poslednjih meseci kada se otkrilo da su pojedini bankari manipulisali njime za vreme finansijske krize od 2007. godine do 2009. godine.

Libor se izračunava svakog dana u Londonu za američki dolar i druge valute, kada panel banaka procenjuje troškove međusobnog kreditiranja. To je, dakle, subjektivan pristup, za razliku od drugih merila koja su objektivnija i kojima je teže manipulisati.
Zabrinutost zbog manipulisanja Liborom izazvala je preispitivanje i drugih kreditnih merila u svijetu. Evropska centralna banka (ECB) zatražila je od organizatora sistema Euribora da učini sve kako bi ojačao poverenje u to evro merilo.

Singapur i Hong Kong najavili su preispitivanje načina na koji se određuju međubankovne referentne stope u azijskim finansijskim centrima, dok je u Južnoj Koreji agencija za zaštitu tržišne utakmice proširila istragu zbog mogućeg manipulisanja njihovom referentnom kamatom. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana