NIS šalje na plaćeno 300 radnika

Objavljeno: 20.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTV, Beta

Više od 300 radnika Naftne industrije Srbije (NIS) otići će od 1. avgusta na plaćeni odmor od 45 radnih dana zbog smanjenja obima posla koji obavljaju.

Kako su istakli u domaćoj naftnoj kompaniji, radnici koji će ići na prinudni odmor obavljaju niskokvalifikovane kancelarijske poslove, koji nisu vezani za proizvodnju.

Nezavisni sindikat Naftagasa optužio je 19. jula poslovodstvo NIS-a da je poslalo 700 radnika na dvomesečni prinudni odmor i da vrši stalni pritisak na njih da napuste kompaniju. Sindikat je pomoć za radnike zatražio od predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Agenciji Beta su u NIS-u kazali da se od 2009. godine, kada je ruski Gaspromnjeft preuzeo većinski udeo u srpskoj naftnoj kompaniji, radi povećanja efikasnosti rada uvodi automatizacija proizvodnih i servisnih procesa, što se odražava na obim uposlenosti kancelarijskog osoblja.

Iznos novčane nadoknade koja se zaposlenima kompanije isplaćuje u periodu odsustva značajno premašuje iznos ustanovljen zakonom, a i viši je od prosečnog iznosa isplate te vrste na srpskom tržištu, kazali su u NIS-u, ali nisu precizirali o kojem iznosu je reč.

U NIS-u su istakli i da je mogućnost upućivanja zaposlenih na plaćeno odsustvo na inicijativu poslodavca predviđena članom 116 Zakona o radu.

Na pitanje agencije Beta da li se planira smanjenje broja zaposlenih u kompaniji, u NIS-u su kazali da kao i u svakoj drugoj velikoj kompaniji neprekidno imaju dvosmernu cirkulacija zaposlenih, koja se procenjuje na oko 10 odsto.

U 2011. godini u kompaniji je zaposleno 200 mladih stručnjaka, u najskorije vreme njihov broj trebalo bi da se poveća na 500, kazali su u NIS-u i dodali da je oko 350 ljudi je dobilo posao u kompaniji u drugim formatima.

U NIS-u su rekli i da zaposleni koji se odluče na dobrovoljni odlazak iz kompanije dobijaju prilikom odlaska otpremninu koja je usklađena sa svim zahtevima Zakona o radu i odredbama socijalnog programa, odbacivši navode sindikata da se radnicima daju otpremnine manje od onih propisanih socijalnim programom.

Prema poslednjim kompanijskim podacima, NIS je na kraju 2011. godine imao 9.076 zaopslenih i neto dobit od 40,6 milijardi dinara.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana