Dinkić: Zadužićemo se za plate i penzije

Objavljeno: 24.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, agencije

Kandidat za ministra finansija i ekonomije u novoj vladi Srbije Mlađan Dinkić najavio da će nova vlada u prvih nekoliko meseci morati da se zadužuje jer u budžetu ima sredstava za plate i penzije samo do kraja avgusta.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije rekao je da neće biti smanjenja ni zamrzavanja plata i penzija i da će, ukoliko bude izabran za ministra, u avgustu obezbediti sredstva za redovne isplate primanja.

- Razgovaraćemo i sa Ruskom Fedracijom da deo kredita od 800 miliona dolara koji je odobren za Železnicu konvertuje u budžetsku podršku. Imamo signale da će deo od par stotina miliona dolara biti konvertovan u budžetsku pomoć - kazao je Dinkić.

Nova vlada će pozvati, istakao je, i Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond (MMF) na nastavak razgovora. Srbija će tražiti promenu aranžmana sa MMF koji, kako je ocenio, nije dobro ugovoren i zahtevati da sredstava MMF-a ide u budžet.

- Prva stvar koju ću uraditi biće analiza stanja u državnoj kasi iako se već sad sumnja da je stanje katastrofalno - istakao je Dinkić i dodao da će nakon toga uraditi analizu rashoda, odnosno analizu koje agencije i fondovi mogu da se ukinu.

Dinkić je kazao i da će hitno morati da se napravi i program antikriznih mera za privredu kako bi Skupštini predložiil rebalans budžeta i program fiskalne konsolidacije tokom septembra. Prvo osetno smanjenje budžetskog deficita može se osetiti tek sledeće godine jer je 2012, kako je naveo Dinkić, propala. 

Dinkić, koji je učestvovao u radu i odlazeće vlade Srbije, kao ministar ekonomije od njenog formiranja u julu 2008. do marta 2011, rekao je da je Demokratska stranka šest godina vodila javne finansije, i napravila rekordan budžetski deficit od preko sedam odsto BDP-a.

- Dokazaću da deficit može da se spusti na ispod tri dosto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno na evropski standard - kazao je Dinkić.

Kako je ocenio Dinkić, ključna mesta u finansijama u mandatu prethodne vlade držali su nesposobni kadrovi, precizirajući da misli na ministra finansija i premijera Mirka Cvetkovića.

Kalanović: Država će obezbediti plate i penzije

Funkcionerka URS-a i kandidat za mesto ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović kaže da će država obezbediti pare za plate i penzije do kraja godine, kao i da veruje da će novi parlament raditi kvalitetno i u mirnoj atmosferi.

- Država će obezbediti pare za plate i penzije do kraja godine i nećemo ući u krizu, a već 2013. godine radićemo na održivosti sistema, smanjenju deficita, povećanju prihoda - rekla je Kalanović.

Komentarišući najavu da para za plate i penzije ima do avgusta ona je istakla da je hrabrost uhvatiti se u koštac sa takvim stanjem u budžetu i obezbediti normalno funkcionisanje države, isplatu i plata i penzija. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana