Bankrot Grčke košta Nemce 83 mlrd. evra

Objavljeno: 24.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Beta

Bankrot Grčke, o kojem nemački mediji sve češće pišu posle najave mogućnosti da Međunarodni monetarni fond (MMF) i zemlje Evropske unije (EU) ovoj zemlji ne odobre dalje kredite, koštao bi Nemačku 83 milijarde evra.

Prema navodima stručnjaka Deka-Banke Karstena Lidemana kojeg citira štampa, tu su sadržane sume od 15 i 22 milijarde evra iz prvog i drugog paketa pomoći za Grčku.

Pored toga, tu još dolazi 13 milijardi na osnovu obaveza Nemačke prema Evropskoj centralnoj banci (ECB) koja bi u slučaju grčkog bankrota morala da zadrži bezvredne grčke državne obveznice.

Na Nemačku otpada i 30 od 106 milijardi evra koje grčka centralna banka preko tzv. Target-sistema evropskih centralnih banaka duguje nemačkoj Bundesbanci.

Deo nemačkih stručnjaka smatra da nemačke obaveze u slučaju grčkog bankrota ne bi iznosila preko 80, već znatno manje - oko 50 milijardi evra.

Dnevnik "Zidojče cajtung" je, pozivajući se na vladine krugove, izvestio da Berlin polako "gubi nerve" kada je o Grčkoj reč i da je "nezamislivo da bi kancelarka Angela Merkel po treći put mogla da stane pred savezne poslanike i moli Bundestag da odobri novu pomoć Grčkoj".

Kancelarka je i do sada prilikom obezbeđivanja pomoći Grčkoj, ali i Španiji prošle sedmice, imala ozbiljnih problema da u opravdanost dalje pomoći ubedi čak i poslanike vladajućih hrišćanskih demokrata i liberala.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana