Hrvatska: Oporezovati crkvu ili ne

Objavljeno: 25.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni dnevnik

Uvođenje poreza Crkvi je oduvek osetljivo pitanje, ali samo se neupućeni bune jer se ovde prosto radi o oporezivanju nekretnina koje Crkva poseduje, a nemaju nikakve veze s verskim aktivnostima, piše hrvatski Poslovni dnevnik.

Kako taj hrvatski medij navodi, Crkva je u Hrvatskoj svojevrsna porezna oaza, jer osim što su oslobođeni plaćanja poreza na dobrovoljne priloge, poreza na promet nekretnina, carine i poreza na predmete koje primaju za verske namene, dobijaju i novac od države. I to mnogo novca.

Sa druge strane, u Nemačkoj država ubira porez za Crkvu, ali uzima 3-4 odsto od tog iznosa za podmirenje troškova prikupljanja poreza. Tamo se 90 odsto crkvenog poreza koristi za stvarne crkvene potrebe.

Članovi Nemačke crkve mogu biti oslobođeni plaćanja poreza u slučaju iznuzetno teške životne situacije, a crkveni porez mogu odbiti kao trošak.

Francuski primer pokazuje i da Crkva može biti odeljena od države, i to je određeno zakonom iz 1905. godine. Osnovni način finansiranja verskih zajednica su donacije i prilozi vernika.

Slovenačka crkva se dobrim delom finansira iz doprinosa i donacija, slična je i Litvanska koja se izdržava uglavnom prilozima vernika.

Bilo kako bilo Crkva ima dugu tradiciju, i treba je poštovati. Ali kada se radi o naplati poreza trebalo bi kao i pred Bogom, svi da budu jednaki i pred zakonom, zaključuje se u tekstu Poslovnog dnevnika. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana