Irak, Libija, Alžir, Iran nam uzalud nude milijarde

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Irak planira da uloži oko 100 milijardi dolara u puteve, bolnice, u izgradnju više od milion stanova, u savremene sisteme za navodnjavanje, dvadesetak elektrana…

Otuda i poziv srpskim kompanijama da učestvuju u izgradnji ratom razorene zemlje. Taj poziv je, međutim, kod nas naišao na ćutanje. Domaći građevinci nisu spremni da se zapute na Bliski istok, jer kako rekoše strahuju za bezbednost.

Goran Rodić, sekretar udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, kaže da domaće firme nisu spremne da rizikuju, jer ne mogu radnicima da garantuju bezbednost.

Opravdanost njihovog straha potvrđuje jučerašnja vest prema kojoj je u bombaškom napadu izvedenom kasno preksinoć u blizini kafića u šiitskoj četvrti u istočnom Bagdadu ubijeno 119, a ranjeno 299 ljudi.

Poslovni poziv upućen Privrednoj komori Srbije, ali i samim građevinskim kompanijama Rodić objašnjava činjenicom da su naše firme poput „Energoprojekta”, „Planuma”, „Puteva Užice”, „Ratka Mitrovića”, „Mostogradnje” ili „Hidrotehnike” tamo prepoznatljive i veoma cenjene. U Iraku je radilo na hiljade radnika iz svih republika bivše Jugoslavije, a Bagdad je bio sedište za više od 100 jugoslovenskih preduzeća. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana