U Nemačkoj sve više traže žene IT stručnjake

Objavljeno: 26.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dojče vele

U Nemačkoj već duže vremena vlada manjak stručnjaka, posebno u branši informacionih tehnologija (IT), ali se sada sve više traže žene stručnjaci, pa se mlade pripadnice lepšeg pola podstiču na bavljenje tehničkim zanimanjima.

Žene predstavljaju riznicu potencijalnih stručnih snaga i branša IT bi u Nemačkoj želela da do 2020. udvostruči broj zaposlenih žena. To zvuči kao ambiciozno postavljen cilj, ali čak i da bude ostvaren, rezultat će opet biti mali.

Šefica IT firme Smartmuv Andrea Rajhelt jedna je od 15 odsto zaposlenih žena u nemačkim preduzećima iz ovog sektora, a, kako se navodi, na rukovodećim pozicijama ih je još manje - samo tri odsto.

Rajhelt je u takvoj situaciji bila još na studijama, na kojima je samo pet odsto upisanih bilo ženskog pola. Ona kaže da je to videla kao prednost, jer je lakše primećena.

Ona je preporučila mladim ženama da studiraju informatiku jer će, prema njenom mišljenju, sve više preduzeća rado zapošljavati ženske stručnjake u toj oblasti - u njenoj firmi broj muškaraca i žena već je podjednak.

- IT je branša budućnosti. To će nam uvek trebati. Njen značaj je sve veći. U to sam sigurna - ima mnogo mogućnosti za samoostvarenje i osvajanje novog - dodala je Rajhelt.

Studentkinja Visoke škole za tehniku i ekonomiju u Berlinu Franciska Prajs je u drugačijoj situaciji - udeo žena na tim studijama iznosi 100 odsto. U pitanju je ženska studijska grupa za informatiku, jedna od tri takve grupe u čitavoj Nemačkoj.

Profesorka ove Visoke škole Julijana Zigers smatra da je problem u tome što mnoge mlade žene misle da ne mogu da drže korak sa muškarcima, mada na studijama informatike svi počinju manje-više od nule. To, po profesorki Zigers znači da materiju može da prati svako ko u tome uživa.

Zigers ipak smatra da je razlog zbog koga se premalo devojaka odlučuje da studira informatiku ju tome što ta delatnost ima loš imidž, što je prati slika bledunjavog zaluđenika koji dan i noć sedi za računarom i jede picu iz kartona.

Ona navodi da iskustvo pokazuje kako žene posle godinu dana uviđaju šta znači studiranje informatike, šta se u tome krije i da one posle godinu dana obično kažu da više ne bi imale ništa ni protiv studija u mešovitim grupama.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana