Press: Fijat ljut na državu Srbiju

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Press

Italijanski Fijat ima ozbiljne primedbe na odnos naše države prema obavezama koje je ona preuzela u vezi sa fabrikom Fijat automobili Srbija.

Čelnici italijanske kompanije su nekoliko puta pristajali na pomeranje određenih rokova i smatraju da su pokazali veliko razumevanje, ali ih strpljenje polako izdaje.

Kako piše Press, pozivajući se na "odlično obaveštene i potpuno pouzdane" izvore bliske samom vrhu italijanske kompanije, Fijat ima tri ključne zamerke.

Pre svega država, kao suvlasnik fabrike, i dalje duguje oko 60 miliona evra koje je odavno trebalo da uplati, a znatno kasne i radovi na izgradnji obilaznice oko Kragujevca, kao i spajanju tog grada sa autoputem Beograd - Niš, preko Batočine.

Srbija ima 33 odsto vlasništva u kompaniji Fijat automobili Srbija, pa su tom udelu srazmerne i preuzete novčane obaveze u investiranju. 
Neispunjeno obećanje

Problem je, međutim, što država odavno neredovno ispunjava svoje obaveze.

Pre nekoliko meseci je tako bila sporna uplata 80 miliona evra iz budžeta za proizvodnju modela 500L, ali se to nekako rešilo i tada je Italijanima obećano da će uplate nadalje biti redovne ili u najgorem slučaju sa minimalnim zakašnjenjem, a oni su pristali da zaostali novac dobiju na rate. U međuvremenu, pokrenuta je proizvodnje „srpskog fiće"... 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana