'Fijat s pravom ljut na Srbiju'

Objavljeno: 06.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Mondo, Tanjug

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kaže da su kritike italijanske kompanije Fijat na odnos naše države prema fabrici Fijat automobili Srbija (FAS) opravdane.

Stevanović je izrazio nadu da će nova Vlada Srbije naći sredstva da se do kraja iduće godine izgradi južna obilaznica oko Kragujevca, a narednih godinu i po dana završi i auto-put do Lapova koji će taj grad povezati sa Koridorom 10.

- Znao sam za te primedbe jer sam sa Fijatom u svakodnevnom kontaktu. To što prethodna vlada nije poštovala je bilo očigledno. Koja su njihova opravdanja ne znam, ali je činjenica da je Fijat tu u pravu - rekao je Stevanović komentarišući navode da Fijat ima ozbiljne primedbe na odnos države prema FAS-u.

- Očekujem da neko drugi u ovoj vladi, koja je po meni ozbiljnija od prethodne, reši problem sa eksproprijacijom zemljišta, obezbedi sredstva i isprojektuje deonicu od Batočine do Koridora 10 i da će radovi biti završeni najdalje do kraja sledeće godine - rekao je Stevanović.

Kad je reč o namirivanju finansijske obaveze za invetiranje u proizvodnju FAS-a novi državni sekretar u Ministarstvu finansija Aleksandar Ljubić kaže da će konačan dug prema Fijatu utvrditi ministar finansija Mlađan Dinkić.

Ljubić je takođe rekao da, koliko je njemu poznato, Fijat do sada nije "burnije reagovao", zbog kršenja ranije preuzetih obaveze od strane naše vlade.

Prema ugovoru koji je sklopljen sa Fijatom, italijanski proizvođač automobila ima većinski udeo u FAS-u od 67 odsto, dok preostalih 33 procenta pripada Vladi Srbije.

Ugovor sklopljen 2008. godine predviđa da Fijat uloži u gradnju FAS-a 700 miliona evra, a Vlada Srbije 200 miliona evra.

Prema ranijim projekcijama, FAS bi trebalo da ima kapacitet za proizvodnju 200 hiljada automobila godišnje, a previđeno je da se ta produkcija uveća za 50 odsto, ako se osigura veći plasman vozila na međunarodnom i srpskom tržištu.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana