Srbija strancima već dužna 30 mlrd. evra

Objavljeno: 07.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Kada se saberu javni dug i pozajmice privrede i banaka u inostranstvu, Srbija je trenutno dužna oko 30 milijardi evra, ne računajući unutrašnji dug koji se procenjuje na više od 11 milijardi evra.

Politika zaduživanja koju je vodila prethodna Vlada novoj ne ostavlja ništa drugo do da započne novi ciklus uzimanja kredita, da država ne bi bankrotirala.

Nogu je već povukao Mlađan Dinkić načelnim dogovorom sa Svetskom bankom o kreditu za budžetsku podršku od 400 miliona dolara. Izvesno je već da je to samo mali deo sume potrebne državi da do kraja godine redovno isplaćuje plate i penzije i vraća uzete dugove.

Ilustracije radi, iznos dugova koje Srbija otplaćuje, računajući javni dug i obaveze preduzeća i banaka prema inostranstvu, gotovo da je jednak svemu što našem BDP-u, odnosno svemu što privreda proizvede za godinu dana.

Da bismo te dugove mogli da vraćamo, u narednom periodu će i država i građani morati da stegnu kaiš, jer rast ukupnog iznosa duga i više kamate koje plaćamo, znači da će više novca morati da se odvaja za uredno vraćanje pozajmica.

Konkretno, čak i ako Vlada ne zamrzne na jesen plate i penzije, moraće da poveća neke poreze, poput PDV-a, kao i akcize jer su to prilivi koji najbrže donose veća sredstva budžetu.

Time će se dugovanja države i veliki deficit posredno odraziti i na standard građana, koji već po osnovu bankarskih kredita - gotovinskih, potrošačkih, za adaptaciju stanova - duguju 602,2 milijarde dinara ili 5,1 milijardu evra.

Ništa bolje stvari ne stoje ni sa privredom jer podaci Udruženja banaka Srbije pokazuju da su krajem juna preduzeća i preduzetnici dugovali domaćem bankarskom sektoru 11,7 milijardi evra.

Srbiji su do kraja godine neophodne dve do tri milijarde evra, a prema mišljenju ekonomista, najkritičnija će biti otplata javnog duga koji je država napravila prema stranim poveriocima.

Potencijalnu opasnost predstavlja i otplata privatnog duga prema inostranstvu koji je na kraju maja iznosio oko 13 milijardi evra.

- U poređenju sa drugim zemljama, javni dug Srbije i nije toliko strašan - kaže ekonomista Ljubomir Madžar. Sporno je, dodaje, to što se za otplatu državnog duga u inostranstvu računa na izvozne prihode jer se devize prvo moraju zaraditi da bi se spoljni dug otplatio.

Spoljni dug Srbije 24,19 mlrd. evra

Spoljni dug Srbije na kraju maja ove godine iznosio je oko 24,19 milijardi evra i povećan je za 186 miliona u odnosu na prethodni mesec, navedeno je u novom broju časopisa Konjukturni trendovi, koji izdaje Privredna komora Srbije.

Od ukupnog spoljnog duga, oko 23,95 milijardi evra predstavlja dug po glavnici, a 238,9 miliona redovnu kamatu. Državni deo spoljnog duga je 11,09 milijardi evra, a spoljni dug privatnog sektora 13,1 milijardi. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana