Besplatne akcije prodao svaki drugi građanin

Objavljeno: 08.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, 24 sata

Od kako je počela besplatna podela akcija, približno polovina građana odlučila se za prodaju deonica javnih preduzeća. Onima koji to još nisu uradili brokeri savetuju da sačekaju podelu akcija i drugih javnih preduzeća, pa da ih onda ponude na berzi.

U Pošti Srbije kažu da je od početka trgovanja besplatnim akcijama zaključeno 2.320.772 ugovora o prodaji besplatnih akcija, dok 2.499.228 građana još nije dalo nalog za prodaju. Zbog malog znanja o načinu na koji se akcijama trguje i berzi uopšte, za većinu građana, odluka o tome šta s njima čini svelo se uglavnom samo na jedno pitanje - da li ih prodati odmah ili malo kasnije?

Zasad su na većem dobitku ovi poslednji, jer je vrednost akcija i NIS-a i Aerodroma porasla od prvog trgovanja. Savet brokera onima koji još nisu odlučili šta će uraditi s akcijama je da je bolje sačekati s prodajom, bar dok se ne kompletira paket akcija u koji bi tokom jeseni trebalo da uđu i akcije Telekoma Srbije, a u dogledno vreme, možda i EPS-a.

- Sigurno je da će sve te akcije u paketu vredeti više nego sada. Za očekivati je da će se tada veći broj građana i odlučiti da ih ponudi na prodaju i da će za njih dobiti bolju cenu - kaže Miroslav Radaković, glavni broker Sinteza grupe.

Akcije NIS-a su početkom ove sedmice vredele 609 dinara, a Aerodroma Beograd 426 dinara i, po mišljenju brokera, a prema ranijim najavama, na jesen će biti podeljene i akcije Telekoma Srbije, čija bi početna cena na berzi trebalo bi da iznosi 2,27 evra, što znači da će podelom 31 akcije svaki građanin dobiti u kapitalu oko 70 evra.

Akcije obe kompanije kojima se sada trguje, NIS-a i Aerodroma, mogu se na berzi brzo prodati, s tim da je razlika između cene po kojoj bi građani želeli da prodaju akciju i one koju investitori nude manja kod NIS-ovih deonica, što govori o većoj likvidnosti ovih akcija.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana