Severna Koreja - život u bedi a leži na milijardama

Objavljeno: 10.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, T-portal

Svako ko u poslednje vreme prati vesti iz Severne Koreje mogao je da primeti kako je zemlja doživela neku vrstu građevinskog buma.

Izgleda kao da Kim Jong-un stalno otvara novi, impresivni zabavni park, a nedavne fotografije iz Pjongjanga pokazuju velike projekte i svetlucave nebodere.

Naravno, tu su i glasine o lansiranju raketa i još jednoj atomskoj bombi, postavlja se pitanje odakle dolazi novac za sve te poduhvate?

Mnogi stručnjaci očekivali su da će se severnokorejska država raspasti nakon pada SSSR-a. Prema rečima ekonomista zemlja je svoj spas pronašla u neverovatnom bogatstvu prirodnih resursa.

Veruje se kako severnokorejski planinski region sadrži 200 različitih minerala, uključujući i veliki broj retkih metala. Procene korejskih zvaničnika su da je njihova vrednost čak i veća od šest hiljada milijardi dolara.

Prema rečima jednog od ekonomista, moguća su dva buduća scenarija.

Prvi je da će Severna Koreja početi da liči na naftom bogate zalivske države, koristeći ogromne profite od prirodnih resursa umesto neefikasne i korumpirane države.

A drugi scenario je da će Kim možda morati da se okrene drugim zemljama sa jačom tehnologijom, kao što je Kina, svetski vodeći stručnjak za retke metale, pa čak i Južna Koreja.

Prema pisanju medija, jedan južnokorejski proizvođač koji je u državnom vlasništvu nedavno je priznao da je razgovarao sa Severnom Korejom prošle godine o mogućem partnerstvu, oko retkih metala. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana