Građani sve teže dolaze do novih kredita

Objavljeno: 13.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Do novih kredita, većina građana sve teže dolazi, pre svega jer su im primanja sve manja, a obaveze za stare zajmove, zbog kursa sve veće.

Zbog toga, mnogi pokušavaju da refinansiraju dugove prema bankama u evrima i da rate prebace u dinare, ali osim što ova transakcija uglavnom nije povoljna, zbog visokih kamata, u mnogim, naročito velikim bankama ne mogu da dobiju svoj depozit nazad, već im se za položeni iznos umanjuje dug.

Zbog toga su primorani da menjaju banku, jer samo tada mogu da dobiju svoje zarobljene devize. S druge strane, odlaskom u manju banku, dobijaju povoljnije uslove za refinansiranje, pre svega nižu kamatu, grejs period za otplatu i mogućnost da se više zaduže.

Ali svako refinansiranje ima svoju cenu. Pre svega, krediti u dinarima su znatno skuplji od pozajmica koji su građani uzeli pre nekoliko godina u evrima.

Tako su kamate na evrozajmove donedavno bile od devet do 16 odsto, a sada ukoliko se prelazi na dinarske pozajmice od 16 do 28 odsto godišnje. Izbora mnogo nema, jer su rate u evrima sve veće zbog stalnog rasta kursa, a kako se bliži školska godina i jesen, većini građana treba popuna kućnog budžeta.

- Krediti za refinansiranje su veoma traženi, jer predstavljaju idealan način da otplate svi zajmovi koje građani imaju, tako što će uzeti jedan povoljniji, sa ratom koja će biti u skladu sa mogućnostima i koja će manje da optereti budžet - kaže Darko Pješćević, direktor Direkcije za za upravljanje proizvodima za stanovništvo OTP banke.

- Procedura pri podnošenju zahteva za refinansiranje kredita veoma je jednostavna, uz minimalan broj dokumenata koje klijent treba da obezbedi. Kredit se odobrava klijentima u radnom odnosu, sa tekućim računom u banci na koji primaju, ili će, nakon odobrenja zajma, primati redovnu mesečnu zaradu. Uslov za dobijanje ove vrste kredita je da je prosečna zarada za poslednja tri meseca minimum 30.000 dinara.

Krediti za refinaranje podrazumevaju da se sve obaveze uključujući i dozvoljeni minus, kreditne kartice... objedine u jednu, manju ratu, ali najčešće zbog niskih primanja rok otplate mora da se produži. Većina banaka nudi vraćanje kredita i do 100 meseci,a kamate su vrlo šarolike.

Tako, manje banke da bi privukle više klijenata, nude povoljnije uslove, kako na evro, tako i na dinarske kredite. Ovi zajmovi se mogu uzeti sa kamatom u manjim bankama od 11 odsto, ako se podiže zajam u evrima, a ako su u dinarima interes je - 16 odsto.

Takođe, manje banke su fleksibilnije kada je i iznos rate u pitanju. Tako, dozvoljavaju klijentima da svoju platu mesečno opterete i do 60 odsto, ukoliko se opredele za dinarsku pozajmicu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana