Vlada diže poreze bankama a traži njihovu pomoć

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, RTS

Vlada planira da manjak u državnoj kasi smanji pre svega povećanjem poreza, a od banaka očekuje da pomognu tako što će privredi odobravati jeftinije kredite. Međutim, bankari kažu da to neće biti lako jer imaju velike troškove, a gotovo četvrtina kredita odobrena privredi nije naplativa. 

Ministar finansija Mlađan Dinkić očekuje da sada, kada je praktično oluja u srpskoj ekonomiji, banke pomognu, da privredi odobravaju kredite po kamatama od jedan odsto za manja preduzeća i do četiri procenta za velike kompanije.

Veroljub Dugalić iz Udruženja banaka Srbije kaže da je to teško ostvarivo i ocenjuje da takve niske stope može da daje jedino Fond za razvoj.

- Banke imaju velike troškove - visoka stopa obavezne rezerve od 30 odsto, visoka stopa inflacije, veliki troškovi zbog loših zajmova za kašnjenjem od preko 90 dana, sve to stvara troškove bankama - ističe Dugalić.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da svako državno teranje banaka da rade nešto što njima nije u interesu može da se obije o glavu i državi i bankama, jer one imaju mogućnost da izađu s tržišta.

- Samo će prijati onima koji dobiju te kredite koje ni u snu ne bi mogli dobiti na slobodnom tržištu - navodi Stevanović.

Dok od banaka očekuju da odobravaju privredi povoljnije kredite, u Ministarstvu finansija najavljuju da će banke, kao i svi ostali od 1. oktobra plaćati veći porez na dobit - 15 odsto, umesto dosadašnjih 10 odsto. To će realno biti trostruko povećanje poreza, jer su banke i velike kompanije, na osnovu raznih poreskih olakšica, porez na dobit plaćale pet do šest odsto. 

Ako se poveća porez, to će izazvati veće troškove za banke i veće kamate, ističe Veroljub Dugalić i dodaje da će to platiti korisnici kredita, pre svega velike kompanije, a povećanje poreza će se verovatno odraziti i na inflaciju.

Najavljeno povećanje poreza na dobit ipak nije tako veliko da bi bankari razmišljali o napuštanju srpskog tržišta. Ali neke kompanije bi to mogle da urade.

Ekonomski analitičar Radojka Nikolić smatra da će mnoge kompanije razmišljati da li će da odu.

- Kapital voli da se umnoži i da deo zadrži za sebe, a da državi da minimalno - ističe Nikolićeva.

Porez na dobit od 10 odsto bio je inače jedan od osnovnih aduta kojima je Srbija u proteklom periodu privlačila investitore. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana