Samo dogovor s MMF-om sprečava bankrot Srbije

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, blic

Srbija je zagazila na put bankrota samim tim što je pozvala u pomoć MMF, jer nije u stanju da zaduživanjem na tržištu novca izmiruje dug prema stranim kreditorima.

Međutim, sklapanjem stendbaj aranžmana sa MMF-om šanse da Srbija izbegne bankrot se povećavaju, kaže ekonomista Vladimir Gligorov.

Vlada će se zadužiti za još 2,3 milijarde dolara kako bi pokrila veliki manjak u budžetu

Sve veći budžetski deficit koji se procenjuje na oko 240 milijardi dinara, teškoće u punjenju državne kase, smanjivanje kreditnog rejtinga Srbije, kao i slabljenje domaće valute, navele su i londonski list Fajnenšel tajms da konstatuje da je Srbija “blizu bankrota”.

Pojedini domaći ekonomisti međutim procenjuju da je Srbija već u stanju bankrotstva jer ne može da izmiri dugove zaduživanjem prodajom hartija od vrednosti preko domaćeg i međunarodnog tržišta novca.

- Ako hoćete da definišete početak procesa bankrotstva države prema međunarodnim kreditorima, onda to činite tako što utvrdite da li država mora ili ne da ima stendbaj aranžman sa MMF-om. Ako mora, onda je to prvi korak u procesu bankrotstva. Ista je situacija i sa unutrašnjim dugovima. Ako tražite pomoć bilo od suverenih kreditora ili banaka jer na tržištu novca izdavanjem obveznica ne možete da se zadužujete, onda je i to prva faza bankrotstva - objašnjava Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Profesor Ekonomskog fakulteta Boško Živković ne slaže se da je Srbija u stanju bankrota, ali ocenjuje da je zemlja u “opasnoj situaciji”.

- Glavni problem vidim u tome što je naš javni dug najvećim delom denominovan u stranoj valuti i naši poverioci su stranci. Ako se ima u vidu da je naš monetarni sistem dvovalutni, onda dolazimo do problema da na brzinu razvijanja poremećaja može uticati promena odnosa dinara i evra - kaže Živković.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da se Srbija nikako ne može porediti sa Grčkom jer naša zemlja nije isključena sa međunarodnog finansijskog tržišta i ima mogućnost da se zadužuje i na ovaj način, što će i učiniti emitovanjem evroobveznice u drugoj polovini godine. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana