Šoškić o Agrobanci: Tri laži, tri istine i tri pitanja

Objavljeno: 15.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Bivši guverner Dejan Šoškić negirao da su čelnici NBS krivi za pljačku Agrobanke i zapitao se zašto Mlađan Dinkić dok je bio guverner banci nije oduzeo dozvolu.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima, Šoškić je najpre izneo tri neistine vezane za aferu Agrobanka, koje se ističu u javnosti, zatim tri istine i na kraju tri pitanja.

Kao neistinite informacije, Šoškić je naveo da se za "pljačku Agrobanke" kao odgovorni navode čelnici NBS iz prethodne dve godine, koji su, kao se tvrdi u prethodne dve godine zbog slučaja Agrobanke oštetili državu za 300 miliona evra.

Takođe, kao neistinitu informaciju Šoškić navodi i tvrdnje da je rukovodstvo NBS prošle i ove godine opstruiralo istragu i ignorisalo zahteve policije za dobijanje podataka o Agrobanci.

Kao istinite bivši guverner takođe navodi tri stavke:

- Prva se odnosi na to da su gubici u Agrobanci stvarani godinama.

"NBS je samo 10 meseci od stupanja na dužnost prethodnog guvernera, uprkos 'friziranim' izveštajima iz Agrobanke, donela odluku o odlasku u vanrednu neposrednu kontrolu Agrobanke, i naknadno nametnula privremene mere, uvela prinudnu upravu i, konačno, bez uočenog popravljanja finansijskog stanja banke, oduzela dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka", navodi Šoškić u svom saopštenju.

- U drugoj Šoškić kaže da je upravo rukovodstvo NBS u prethodne dve godine otkrilo skrivane gubitke Agrobanke, sprečilo nastajanje još većih gubitaka, i sprovelo u delo rešenje koje je zaštitilo depozite građana, privrede i finansijsku stabilnost u zemlji.

- Kao treća istina navodi se da NBS, Uprava kriminalističke policije i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju dobru saradnju po pitanju slučaja Agrobanke.

"Radi ubrzanja istražnih radnji, guverner je svojim rešenjem bio odredio i dva lica iz Sektora za kontrolu poslovanja banaka koja su dobila nalog guvernera da se potpuno stave u funkciju prikupljanja i dostavljanja podataka o Agrobanci Upravi kriminalističke policije i drugim državnim organima uključenim u istragu", ističe Šoškić.

Na kraju bivši guverner postavlja tri pitanja:

"Zašto guverner Dinkić 2002. godine nije oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka koja je i tada imala gubitke?".

"Zašto predstavnici države i privatnih vlasnika u skupštini akcionara i upravnom odboru Agrobanke nisu sprečili loše poslovanje banke i smenili rukovodstvo Agrobanke tokom poslednjih dvanaest godina? Kako to da je Antonić opstajao kao direktor banke sve dok ga odlukom guvernera NBS nije razrešila uvođenjem prinudne uprave 29.12.2011.?"

"Kako je moguće da se u javnosti guverner, za čijeg mandata u poslednje dve godine su upravo postupanjem NBS otkriveni gubici Agrobanke stvarani godinama unazad, i koji je oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je Agrobanka, prikazuje kao odgovoran za te gubitke?" 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana