Da je ostala SFRJ, danas ne bi bilo suše

Objavljeno: 21.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas.hr

Agencija Rojters piše da je bivša Jugoslavija imala jedan od najrazvijenijih sistema navodnjavanja i odvodnjavanja, ali je on - uništen. Katastrofalna situacija koju je suša prouzrokovala u regionu, posebno u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, pleni pažnju svetskih medija.

Rojters ističe da su štete od suše najgore u Srbiji i Bosni i Hercegovini, gde je u tlu izmerena temperatura od čak 47 stepeni celzijusa. Bosanska poljoprivreda mogla bi zabeležiti milijardu dolara štete, srpski čak dve milijarde, a Hrvatska 250.000.000.

- Plaćamo nedostatak sistematične poljoprivredne politike tokom poslednjih 20 ili 50 godina. Leti smo uvek iznenađeni sušom - kazao je Damir Kovačić sa Zavoda za marketing u poljoprivredi zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Iz Svetske banke, koja u martu BiH dala kredit za poboljšavanje sistema navodnjavanja, ocijenili su da zemlje Balkana imaju ogroman poljoprivredni potencijal, ali nedostatak infrastrukture i strategije.

- Bivša Jugoslavija je imala jedan od najrazvijenijih sistema navodnjavanja i odvodnjavanja. Nažalost, ti sistemi su uništeni. To nije samo zbog budžetskih manjkova, nego i zbog promena u upravljanju tim sistemima - objasnio je za Rojters Holger Krai, zadužen za poljoprivredu i ruralni razvoj Evrope i centralne Azije u Svetskoj banci.

I dok poljoprivrednici iz BiH prete da će početkom septembra blokirati najprometnije puteve i granice ukoliko im vlada ne plati ogromne subvencije i preduzme mere za zaštitu domaće proizvodnje, Hrvatima barem ostaje mogućnost da iduće godine uzmu novac iz fondova EU, nakon što postanu 28. članica Evropske unije, navodi Rojters.

Podsećaju i na reči potpredsednika Vlade Radimira Čačića, koji je pristup poljoprivredi u Hrvatskoj uporedio s "primitivnim plemenima".

- Ako ima kiše, tada će biti i roda i struje. Ako je suša, neće biti ničega. To se mora promeniti - zaključio je Čačić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana