Tekst objavljen: 23.04.2013 17:10        


Učešće administratvnih troškova u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije iznosi oko 4,2 odsto ili 1,35 milijardi evra, izjavio je direktor USAID projekta za bolje uslove poslovanja Džozef Lauter. U razvijenim zemljama taj iznos je mnogo manji – u Austriji i Češkoj 2,8 odsto, Danskoj 2,1 odsto, Holandiji 1,7 odsto.

Administrativni troškovi "pojedu" 4,2 odsto BDP-a

Administrativne troškove moguće je smanjiti kroz ukidanje ili smanjenje brojnih zahteva, pojednostavljenje postupaka, racionalizaciju administracije i procedura, bolju razmenu podataka između državnih organa, naveo je on.

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma Srbija je po konkurentnosti na 95. mestu od ukupno 144 zemlje, i od 2008. godine pala je za deset mesta.

Direktor Srpskog menadžment centra Vladimir Obradović je ukazao na neophodnost unapređenja efikasnosti menadžmenta u državnoj upravi, istakavši da menadžeri treba da budu dobri upravljači, da dobro organizuju rad i kadrove i da se njihov uspeh meri postignutim rezultatima.

- Proces pridruživanja EU zahtevaće veću profesionalizaciju menadžmenta u državnim službama i javnim preduzecima - rekao je Obradović.

On je najavio da će u maju i junu, u saradnji sa USAID-om, biti organizovani treninzi za menadžere u državnim institucijama u okviru istoimenog projekta čiji je cilj povećanje efikasnosti državne administracije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
usaid Srbija administracija birokratija BDP ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana