Tekst objavljen: 22.01.2013 16:49        


Arbitražni spor pred međunarodnim tribunalom koji su pokrenuli akcionari Agrobanke iz EU imao je veliki odjek u međunarodnim finansijskim krugovima i očigledno je da će imati dalekosežne posledice po budžet Srbije i njen međunarodni politički i ekonomski ugled.

"Afera Agrobanka" će skupo koštati Srbiju

Bonitetne agencije, koje su do sada već uvrstile Srbiju u zemlje sa visokom stopom rizičnosti za ulaganja, ovim slučajem dobile su dodatnu potvrdu o toj rizičnosti.

Naime, investitori koji nameravaju uložiti sredstva na tržište Srbije žele određene garancije kojima će njihova sredstva biti obezbeđena od obezvređivanja i eksproprijacije i slučaj Agrobanke u tom smislu Srbiju prikazuje kao državu u kojoj to apsolutno nije moguće.

Kako se navodi u saopštenju akcionara, privrednici, koji raspolažu određenim potencijalima i koji su zainteresovani za ulaganja u regiji, zbog ponašanja Vlade Srbije naspram ulagača, sigurno će se okrenuti drugim tržištima u kojima je manji rizik po njihov kapital i gde će se osećati bezbednije zbog poštovanja Sporazuma i zakona od strane države.

Proces arbitraže će imati negativan uticaj i na samo pristupanje Srbije Evropskoj uniji, obzirom da su u slučaju Agrobanke prekršeni svi međunarodni i evropski zakoni koji se tiču zaštite privatnog kapitala, ističe se u saopštenju.

Akcionari Agrobanke iz EU, kojima je Srbija jednostranim odlukama eksproprirala imovinu koju su uložili u banku, očekivali su od Vlade Srbije spremnost na pronalaženja rešenja za vraćanje 70 miliona evra vredne imovine, čija vrednost se svakodnevno uvećava za kamate, ali umesto toga naišli su na zid ćutanja i nezainteresovanosti, što ih kako poručuju neće spriječiti u nameri da dovedu pravdu do kraja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

 1. User image
  dragan 23.01.2013 7:51

  A sta je sa domacim akcionarima,dali ce i oni biti zasticeni.
  Kome mi da se zalimo i koga da tuzimo?
  Jadna li si Srbijo kad svoje gradjane pljackas!
  Valjda su domaci i strani akcionari jednaki i imaju ista prava.
  Hvala unapred na odgovore,ako ima neki dobar advokat...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
agrobanka afera agrobanka nova agrobanka propale banke državne banke akcionari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana