Tekst objavljen: 01.10.2012 10:51        


Predsednik Izvršnog odbora Nove Agrobanke i nekadašnji prinudni upravnik Agrobanke Milorad Džambić pojaviće se u ponedeljak kod istražnog sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. On je pozvan kao svedok u postupku koji se vodi protiv nekadašnjih rukovodilaca ove finansijske institucije, predvođenih Dušanom Antonićem.

Afera Agrobanka: Od Džambića traže istinu

Kako nezvanično saznaju Novosti, od Džambićevog svedočenja se “mnogo očekuje”, pored ostalog da odgovori i na pitanje zašto je Narodna banka Srbije uvela privremenu meru u Agrobanci. Predsednik IO Nova Agrobanka moraće da kaže i po čijem je nalogu kao prinudni upravnik došao u tu finansijsku instituciju...

Početkom avgusta ove godine uhapšen je bivši predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić, kao i njegovi saradnici Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Saud Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić.
- Od Džambića očekujemo i odgovor na ključno pitanje, a to je zašto je banka koja je pozitivno poslovala dovedena u katastrofalnu situaciju - kaže izvor Novosti blizak istrazi.

Bivši čelnik Agrobanke odbacio je kao neosnovane optužbe da je banka poslovala sa gubitkom dok je on bio na njenom čelu, tvrdeći da je 2010. završila sa dobitkom od 1,1 milijarde dinara.

- Prinudna uprava u banci je napravila gubitak od 300 miliona evra uvođenjem privremenih mera NBS - tvrdi Antonić.

I ostali osumnjičeni branili su se time da je Agrobanka dobro poslovala, ali da je zbog ekonomske krize sve krenulo nizbrdo. Niko do njih nije preuzeo odgovornost za to što je banka završila sa tolikim gubicima plasirajući kredite koji nisu bili adekvatno obezbeđeni i zaštićeni.

Istraga koju vodi Jedinica za finansijske istrage MUP Srbije o računima i imovini osumnjičenih bivših čelnika Agrobanke još nije došla do konkretnih rezultata. Kako nezvanično saznajemo, na računima nema puno novca, dok je u toku popisivanje imovine, koja, takođe, nije velika.
- Pored Džambića, dosta toga imaju da kažu bivši premijer Mirko Cvetković i guverner Dejan Šoškić - tvrde branioci osumnjičenih. - Ukoliko ih Tužilaštvo za organizovani kriminal ne pozove da svedoče, to će uraditi odbrana.

Dosadašnji svedoci koji su saslušani u istrazi, kako saznajemo, nisu rekli ništa spektakularno niti su pominjali “zvučna” imena. Pored toga, ni osumnjičeni, bez obzira na to što se od njih očekivalo da detaljnije objasne kako je propala Agrobanka i gde se odlio novac, nisu do sada rekli bilo šta što bi razjasnilo situaciju.

Antoniću i njegovim saradnicima, ni strah od moguće kazne i dugogodišnje robije nije “razvezao jezik”.

- Ni pokušaji nuđenja povlašćenog statusa i mogućnosti da neki od njih postanu svedoci-saradnici nisu urodili plodom - kaže naš izvor blizak istrazi. - Jednostavno ne priznaju ništa i pravdaju se time da su sve radili u skladu sa zakonom, a da je za propast banke kriva ekonomska kriza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Nenad 04.10.2012 12:14

    G. Džambica treba pitati cija je bila ideja da drzava osnivanjem Nove Agrobanke ekspropise imovinu akcionara. Neka navede i jedan primer na zapadu gde se privatna svojina tretira kao neprikosnovena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
afera agrobanka agrobanka banke hapšenja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana