Tekst objavljen: 24.01.2013 7:46        


Građani koji su se uzeli stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima već nekoliko godina imaju problema s otplatom zbog naglog skoka vrednosti te valute, ali i zbog povećanja kamata na te zajmove.

"Ako banke neće da pomognu, evo im stanovi nazad"

U tome nisu jedini: istu muku imaju i "švajcarski" dužnici u drugim zemljama. U pojedinima, poput Mađarske, država je priskočila u pomoć.

U Srbiji je odobreno 22.840 kredita indeksiranih u francima, a u docnji dužoj od 90 dana je 2.321. Pre pet godina jedan švajcarski franak vredeo je 55 dinara, a sada 89. Istovremeno, evro je bio 87, odnosno 112. Korisnici ovog zajma našli su se u paradoksalnoj situaciji jer danas duguju više nego kada su zajam uzimali iako su redovno servisirali svoje obaveze.
Nešto slično se priprema i kod nas. Do sada se kao pomoć najviše pominjala mogućnost produženja roka otplate i grejs-period u kojem bi dužnici plaćali samo kamatu dok bi glavnica mirovala. Povodom tog predloga oglasilo se Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

– Oba ta rešenja su neprihvatljiva za korisnike tih kredita – kaže predsednik Udruženja Dejan Gavrilović i dodaje da će "oba predloga uvećati ukupnu sumu kamata na kredit i zato više odgovaraju bankama nego klijentima".

U Efektivi smatraju da bi problem trebalo rešiti u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Oni traže da NBS pomogne da se problem kredita reši tako što će se glavnica duga umanjiti pa da se dug dovede na realnu vrednost, a uzimajući u obzir sumu koja je do sada otplaćena.

- Ako ovaj predlog nije prihvatljiv bankama, da li im je prihvatljivije da preuzmu stanove koji su kupljeni tim kreditima te da ih zatim po tržišnoj vrednosti prodaju i tako naplate svoja potraživanja? - kaže se u saopštenju koje je izdalo Udruženje Efektiva.

Oni traže od banaka da naprave prvi korak u rešavanju tog problema i da klijentima vrate novac koji su naplatili kroz jednostrano povećanje kamata i bankarskih marži a suprotno odredbama Zakona o obligacijam i tako ih poštede mukotrpnog i dugog sudskog postupka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

9 komentara

  1. User image
    Tatjana 24.01.2013 8:23

    Produzenje roka ili grejs period od 2 godine ne odgovara korisnicima kredita, ali odgovara bankama. Pa hajde da bankama jos malo pomognemo, da slucajno ne propadnu. Jedina pomoc ali i realnost je da drzava pomogne gradjanima koji su uzeli kredit u francima i da novac koji su gradjani do sada dali vrate gradjanima kroz dalju otplatu kredita.

  2. User image
    Miloš 24.01.2013 10:17

    Nije fer prema korisnicima eurskih stambenih kredita, ne slažem se da treba pomoći samo CHF korisnicima nije ni to u redu.
    Ovo prelazi u bezobrazluk, neka vrate stanove.

  3. User image
    ljiljana 24.01.2013 13:20

    Cela ta ideja stambenih kredita indeksiranih u ovoj ili onoj valuti je na granici zakonitog poslovanja i stvarno me zanima zašto u našoj zemlji nije moguće otplaćivati stan u valuti u kojoj primamo platu, pa makar neka se i revalorizuje svake godine u skladu sa inflacijom ili slično, jer moja plata otprilike malo kaska za inflacijom, a ne može nikako da isprati kretanje kurseva svetskih valuta.

    Mi smo od banaka dobili dinare, a ne švajcarske franke, još smo prodavcima stanova plaćali troškove konverzije novca ( i to je bilo više stotina evra po jednom kreditu.)

    Zašto nas ova država tretira kao budale, nismo mi kupili stan u švajcarskoj!! Sad bi najbolje bilo da dam otkaz u državnom organu u kom radim i da emigriram u švajcarsku, jer samo plata u švajcarcima može da me spase u ovoj situaciji, malo i da se našalim.

    Moj kredit u švajcarcima, kad se rata preračuna u dinare, je otprilike isti kao da je u evrima, jedino kada bih htela prevremeno da ga otplatim, videla bih paradoks da sad dugujem više nego u startu!!

    Pošto nemam pare za prevremenu otplatu, ćutim i gledam šta će pametnjakovići novo da smisle!


    Jedino rešenje je indeksiranje svih kredita u valutu u kojoj primamo platu, a prethodnu vlast stvarno treba pitati o čemu su mislili kad su nas u stambene kredite uguravali, nudeći čak i državnu subvenciju za ovakvu glupost. Mislim i na kredite u evrima, pa ni ti korisnici "bankarsko-državnih usluga" nisu u dobroj situaciji



  4. User image
    xaver 24.01.2013 15:51

    U ovoj zemlji ko god zaglibi negde zbog licne neodgovornosti, ocekuje se da iz izvlace oni odgovorni. Odgovorni gradjani su poslusne mazge koje ce da izvlace svakog lakomislenog.

    Ko je uzeo zajam u CHF- ZASTO GA JE UZEO?
    Sad je i "na granici legalnog", sad kuka i motika, kad su uzimali mogli su da biraju hoce li CHF ili EUR i oni su izabrali CHF. Izabrali su zato sto nisu mnogo razmisljali o mogucim konsekvencama, bili lakmisleni ili ako su uzimali svesno onda su SVESNO I RIZIKOVALI

    Ja sam za to da im se ne olaksava nista. Ako im se olaksa, onda ce to da ide iz budzeta ili ako ne ide iz budzeta onda ce ici u koristi profita bankama. Uglavnom OVDE SE RAZGOVARA KO CE DA POPIJE STETU.
    Po menu stetu treba da dele gradjani koji su uzeli CHF kredite i banke.

    Ja sam za to da ako treba puknu svi koji su uzeli kredite u CHF, neka idu na ulicu svi, i ovako imao milion socijalnih slucajeva, 20.000 vise manje nece da se oseti. Tako ce i banke da popiju gubitke pa da vidimo hoce li ubuduce prodavati "finansijske proizvode" za koje samo znaju da su kvarljiva roba. Svako ce dobiti lekciju koju zasluzuje i u buducnosti vise necemo morati da pricamo pricu ispocetka.

    Ja recimo iznajmljujem stan, mogao sam i ja da uzmem kerdit u CHF i ispadnem "pametniji od ostalih" ali sam bio pametan i osecao sam sta ce biti i nisam, i sad ja treba da placam vise akcize za ovo ili za ono da bi drzava mogla da pomaze nekome ko se zaglibio svojom voljom.

    Odgovornost i posledice su najbolja skola i najbolji regulator trzista. Ako to izbacimo iz igre dobicemo perverznu igru koja na duzi rok izvesno vodi u krah.

  5. User image
    Da komsiji crkne krava 25.01.2013 10:26

    @xaver

    Mnogo si ti pametan, da nisi toliko pametan ne bi bio podstanar. Ali ne samo sto si pametan nego sto si i velikodusan, human i dobar "covek".

  6. User image
    ljiljana 25.01.2013 13:03

    Da komsiji crkne krava

    Kravica crkla od smeha, a crći će i komšinica !!!!

    Kažu da i drugi narodi imaju u duhu svog jezika interpretiranu tu izreku.

    Pih, ni po čemu nismo bolji od ostatka sveta!

    Ziveli podstanari, na njihovim ledjima se mnogi obogatise: imas nekretninu, izdajes nekretninu, izbacis podstanara i ostane ti nekretnina!

  7. User image
    Mirko Djordjevic 25.01.2013 16:09

    Mislim da je jedno od mogućih rešenja da se svi krediti odobreni u CHF preračunaju u EUR ali na dan uzimanja kredita pod istim uslovima pod kojima su gradjani uzimali kredite u EUR. Na taj način bi se izjednačili svi korisnici kredita, a banke bi jedino izgubile ekstraprofit koje ostvaruju zbog velike promene odnosa izmedju valuta EUR/CHF. Takodje, svi krediti bi trebalo da se obračunaju po srednjem kursu NBS (tako su i puštani u tečaj) jer i danas banke naplaćuju kredite u CHF po svom prodajnom kursu koji ide do 3 din. iznad srednjeg kursa NBS. Banke moraju podneti neki teret jer su krupni igrači na tržištu kapitala i imale su informacije o stanju ekonomije EU i velikim deficitima njihovih članica, tako da uopšte nije slučajno što je CHF plasiran u celoj jugoistočnoj Evropi neposredno pre krize. O ovome gradjani nisu mogli imati nikakvu predstavu i stoga ne treba da snose odgovornost. Treba imati u vidu i čl. 133 Zakona o obligacionim odnosima koji daje pravo na raskid ugovora uopšte (pa i ugovora o kreditu) ili umanjenje obaveza ugovorne strane kojoj je otežano ispunjenje, u slučaju promenjenih okolnosti od dana zaključenja do dana izvršenja ugovora......

  8. User image
    čitalac 31.01.2013 11:30

    xaver: sve rečeno je tačno 100% isto ja pričam ljudima 6 godina unazad.
    Ljudi koji su uzeli kredite na VIŠEDECENIJSKE rokove otplate su totalno NEODGOVORNI u finansijskom smislu BEZ OBZIRA ZA KOJU NAMENU SU UZETI, u ovoj zemelji.
    Većinu čine zaposleni u državnom/javnom ili bankarskom sektoru (najkomičnije) koji su mislili kao u komunističko vreme rešio sam egzistenciju( kupovinom stana?!) na državnim jaslama do penzije. Sada posledice njihovih odluka da plaćaju drugi. VEĆ VIĐENO U SRBIJI. Nego vi gospodo "investitori" u svoj "životni prostor" sada zasučite rukave, konobarišite vikendima, ili čistite stanove ili idite u inostranstvo pa zaradite pare ima hiljadu i jedan način, ALI NAJLAKŠI je zavući ruku u džep drugih, a kada se taj jadnik pobuni još reći da je ON LOŠ ČOVEK!
    Tačno je da vas je i država navukla da stavite omče oko vrata, ali ona je samo uzela nazad što vam je dala za vaš rad/nerad. A ko sa đavolom tikve sadi...

  9. User image
    Nepravda 31.01.2013 12:32

    Vratite stanove ako ne mozete da ih otplacujete, ko ima kesa kupice ih...Dokle ce pogresne odluke pojedinca kostati celo drustvo. Zasto onda niste pokrili i sve gubitke privrede koja nije mogla da placa kredite jer nije znala visinu inflacije i projektovani kurs u narednih X godina

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
efektiva otplata kredita kašnjenje u otplati švajcarski franak krediti u švajcarcima banka banke kredit krediti stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana