Tekst objavljen: 03.12.2012 12:12        


Ponovo se aktuelizuje priča oko nabavke ruskog vojnog naoružanja, posebno aviona, piše Politika i podseća da je u okviru ranijih razgovora i pregovora sa ruskom stranom Beograd definisao svoje potrebe - 12 aviona „mig-29M2”.

Ako nađemo pare, "migovi" i S-400 stižu u Srbiju

Opcija je osam aparata „mig-29M2” jednoseda varijanta i četiri „mig-29M2” dvoseda varijanta, ili 10 aviona „mig-29M2” jednosed i dva takva aviona dvoseda.

Sada dolazimo do pitanja kako sve to i platiti u ovoj ekonomskoj situaciji u kojoj je Srbija danas? Rusi nude vrlo povoljne cene i načine plaćanja. Ruski „mig-29M2” je tri puta jeftiniji od „tajfuna“ i „rafala“, i dva i po puta jeftiniji od „gripena“. Rusi nude kredit, ali i plaćanje kontraisporukama naše robe, od poljoprivrednih proizvoda do proizvoda naše vojne industrije. Rusi su pokazali i interes za naš školski avion „lasta“, njihova avijacija ima velike potrebe za tom kategorijom aviona, jer to su im ranije prodavali u okviru Varšavskog pakta Poljaci i Česi. Postoji i određeni ruski interes za naše oklopno vozilo „lazar“.
Kako Rusi nude istu cenu za jednosede i dvosede, obe verzije aparata nose isto naoružanje i istu opremu, u cilju što brže obuke naših pilota opcija sa osam jednoseda „mig-29M2” i četiri dvoseda verovatno je konačno rešenje.

U paketu sa avionima „mig-29M2” trebalo bi da stignu i raketni sistemi „pancir“, 12 takvih sistema, kao i „buk“. To bi svakako bitno ojačalo trupnu protivvazdušnu odbranu, ali i odbranu delova naše teritorije.

No, ono najznačajnije što nam Moskva sada nudi jeste strateški PVO sistem S-300 sa raketama iz sistema S-400. Naime, PVO sistem S-300 može da lansira i projektile S-400.

Rusi su spremni da nam isporuče i najnovije radare koji su potpuno otporni na dejstva najnovijih antiradarskih raketa zapadne proizvodnje.

Time bi, uz postojeće radare i PVO sisteme, naša PVO bila kompletirana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rusija partnerstvo sa Rusima vojna industrija vojska oružje naoružanje Srbija vojni avioni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana