Tekst objavljen: 20.02.2013 14:51        


Potpisivanjem međudržavnog sporazuma između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije otvoren je put za dolazak “Al Dahre” u Srbiju i investiranje tog arapskog giganta u poljoprivredu naše zemlje.

Al Dahra pravi od Srbije "oazu hrane" za ceo svet

Potpredsednik Upravnog odbora te kompanije Hadim Abdula al Darei je istakao da Srbija ima zemlju, vodu i da je potrebno da se samo stave mašine i da se krene s poslom.

“Al Dahra” je zainteresovana i za luku Pančevo, pa bi oko 40 hektara državnog zemljišta u tom gradu trebalo bi da bude stavljeno u funkciju izgradnje nove luke, gde bi bio logistički centar, pre svega poljoprivrednih, ali i industrijskih proizvoda. S predstavnicima “Al Dahre” razgovara se i o unapređenju poslovanja državne kompanije “Jugoslovensko rečno brodarstvo”. Postoji ideja da se u uloži 40 miliona evra u kupovinu novih brodova jer je sadašnja flota stara.
Prema njegovim rečima, “Al Dahra“ je ozbiljno zainteresovana za ulaganje u Srbiju. - “Al Dahra” smatra da je Srbija dobro mesto za ulaganje, zemlja je plodna i iz nje će imati benifit svi – rekao je on, i dodao da će PKB biti njihov partner u čitavom poslu koji sledi.

Irigaciona mreža trebalo bi da bude postavljena u roku od šest meseci. Po tom tempu, za dve do tri godine, prinosi na poljoprivrednom zemljištu koje će biti dato u zakup partnerima iz Emirata biće duplirani.

Na zajedničkom poslu „Al Dahre“ i Srbije biće zaposleno oko 2.000 ljudi, a iz Emirata poručuju da neće biti otpuštanja sadašnjih radnika.

Kako nam je objašnjeno, u Srbiji će biti primenjen sistem koji je u Egiptu od pustinje napravio pravu oazu, tako da će u našoj državi biti mnogo lakši posao da se drastično uvećaju prinosi.

Ministar finansija Mlađan Dinkić ranije je najavio da će “Al Dahra”, kao jedna od najvećih kompanija u oblasti agroindustrije u svetu, koja je prošle godine izvezla poljoprivredne proizvode za 800 miliona dolara, doći u Srbiju.

Dinkić je naveo i da kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata namerava da u Srbiji izgradi pet fabrika za preradu hrane, a u narednih mesec i po dana trebalo bi da odluči na kojim lokacijama, a Bačka Palanka sigurno će biti jedna od opština u kojima će se graditi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Nikola 21.02.2013 9:48

    "Irigaciona mreža trebalo bi da bude postavljena u roku od šest meseci", samo što za to vreme ne mogu da se urade ni projekti.

  2. User image
    Jan Kovačica 21.02.2013 21:01

    A u Kovačici kompanija "Yunirisk" dobila dozvolu za gradnju fabrike za preradu opasnog otpada i kancerogenog azbesta. Tamo gde počinju plodne oranice, na samo 350 metara od prvih kuća, 1500 metara od fabrike šećera i 35 kilometara od Beograda i PKB-a vazdušnom linijom, iako po elaboratu takva fabrika ne može da se gradi na manje od 5 kilometara od naseljenog mesta. Kovačička zemlja više neće biti plodna a Kovačica će promeniti ime u Trovačica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
al dahra Srbija poljoprivreda agrar zemljoradnja arapi emirati ujedinjeni arapski emirati UAE hrana domaća proizvodnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana