Tekst objavljen: 24.12.2012 7:45        


Ako Srbija ne promeni zakon o genetski modifikovanoj hrani, ona ne samo da neće ući u Svetsku trgovinsku organizaciju već će ovo biti i značajna prepreka bilateralnim odnosima Srbije i Amerike - kaže Viktorija Nibarger iz američke ambasade u Beogradu.

Amerika pritiska Srbiju: Mutanti hoće u polja

Ona tvrdi da je upravo zato što GMO ne ulaze u našu zemlju stočna hrana kod nas mnogo skuplja, pa tako i meso.

Naši stručnjaci, pak, nisu složni oko toga da li treba reći stop promeni zakona i dozvoliti GMO istraživanja na srpskim poljima.

Iz Ministarstva trgovine apeluju da se dozvoli promet ove robe, a da se tek naknadno ograniči ulaz genetski modifikovane hrane.


- Niko od nas ne traži da uvezemo GMO, ali ne smemo ni da ih zabranimo, da bismo ušli u STO. Hajde da ukinemo zabranu prometa i uvoza, a da onda primenimo restriktivnu politiku, koja neće sve propuštati. Tako je i u Švajcarskoj i Rusiji - kaže Bojana Todorović, pomoćnik ministra trgovine.

Na ove tvrdnje, Miladin Ševarlić, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kaže da, koliko su GMO nebezbedni svedoči činjenica da ni sama Amerika neće da snosi odgovornost za posledice ovako uzgojene hrane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    oljka 24.12.2012 10:55

    Ako to uradimo,ostaćemo i bez zemlje koja jedino može da nas spasi. Umesto da proizvodimo zdravu hranu koja je skuplja proizvodićemo modifikovanu i takozatrovati zemlju. Prodajemo dušu đavolu. Uvek uslov da uradimo kako "oni" kažu, nešto što nije u našu korist ( već protiv nas) dugoročno gledano.

  2. User image
    vukota 24.12.2012 14:03

    Moja prva reakcija je da treba biti protiv tije zlotvori sa GM.
    No nakon saborovanja sa mojim bracom i ostalim patrijotama mi smo ZA. Prvo, nacija nam moze biti visochija. Znaci 1. mijesto na sviju Olimpijadi u kolektivne individualni sportovi (Znacajni rast u devize i imidj-oba su lose da gore ne moze bit , cak ni Jeremija sa cekic u UN to ne moze popravit.). Drugo, jedini trosak za drzavu su sportske penzije.Penzioneri svejedno umiru od glad i siromastvo zbog korupcije i nenormane cijene lose hrane. GM je jedino opasan za junachine kao Miladin Kovacevic od nasije ako dobiju 'uzgon' od GM hranu...kada pochne da ishceruje svijest iz dushmanske glave neselektivno...No i to se da srijedit tako da se zaposhlje petorica-sestorica da ga obuzdaju.

  3. User image
    Sasa 24.12.2012 14:25

    Stop GMO! NS,ZP,AS seme je zakon.Svetsko,a nase!

  4. User image
    zax 29.12.2012 16:11

    Kratko i jasno - smrt genetski modifikovanim proizvodima. Ako to uvede Srbija mora da pocne sa izdvajanjem sredstava za lecenje svojih gradjana od bolesti koje ce doneti GM proizvodi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska trgovinska organizacija WTO STO Srbija kvalitet hrane hrana genetski modifikovana hrana GMO GM hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana