Tekst objavljen: 04.03.2013 11:11        


Ulaskom arapskog zdravog kapitala i investiranjem u srpsku poljoprivredu svi zajedno možemo imati koristi – više posla i nova radna mesta, kaže biznismen Miodrag Kostić i dodaje da "za MK grupu ove investicije predstavljaju dolazak našeg potencijalnog partnera, snabdevača mesom, žitaricama ili šećernom repom".

Arapi kupuju zemlju u Srbiji, Kostić u Ukrajini

On navodi da je "za Srbiju od izuzetnog značaja što je prepoznala ovakvog investitora i otvorila mu vrata. Bilo bi idealno kada bi naša zemlja imala više ovakvih partnera u poljoprivredi".

Govoreći o svojoj kompaniji, Kostić kaže da je "za kompaniju značajnija poslovna šansa za širenje u Ukrajini nego u Srbiji".

- Primera radi, u poslednjih pet-šest godina cena hektara u zakupu povećana je sa 50 na 500 evra, dok je u Ukrajini u istom periodu cena zakupa porasla s desetak na 50 do 60 evra po hektaru. Pri tom, podsetiću da Ukrajina ima 42, a Vojvodina svega dva miliona hektara obradivih površina - objašnjava on.

Miodrag Kostić kaže da je MK grupa u prošloj godini ostvarila oko 700 miliona evra ukupnog prihoda. Od te sume, dobit pre oporezivanja iznosila je 125 miliona evra. Od toga, u Ukrajini je napravljeno 40 miliona ukupnog prihoda i oko 15 miliona dobiti.

- Prosečna plata na nivou cele grupe, u kojoj je sa sezonskom radnom snagom zaposleno oko pet hiljada radnika, iznosi oko 57.000 dinara. Kao rezultat celokupnog poslovanja, „MK grupa” je državnom budžetu po svim osnovama uplatila između 65 i 70 miliona evra, u toku protekle godine - dodaje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UAE ujedinjeni arapski emirati emirati Srbija biznismen zemljoradnja zemljište jeftino zemljište poljoprivreda Miodrag Kostić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
game pragmatic rtp tinggi game jackpot progresif akun super vip