Tekst objavljen: 04.03.2013 11:11        


Ulaskom arapskog zdravog kapitala i investiranjem u srpsku poljoprivredu svi zajedno možemo imati koristi – više posla i nova radna mesta, kaže biznismen Miodrag Kostić i dodaje da "za MK grupu ove investicije predstavljaju dolazak našeg potencijalnog partnera, snabdevača mesom, žitaricama ili šećernom repom".

Arapi kupuju zemlju u Srbiji, Kostić u Ukrajini

On navodi da je "za Srbiju od izuzetnog značaja što je prepoznala ovakvog investitora i otvorila mu vrata. Bilo bi idealno kada bi naša zemlja imala više ovakvih partnera u poljoprivredi".

Govoreći o svojoj kompaniji, Kostić kaže da je "za kompaniju značajnija poslovna šansa za širenje u Ukrajini nego u Srbiji".

- Primera radi, u poslednjih pet-šest godina cena hektara u zakupu povećana je sa 50 na 500 evra, dok je u Ukrajini u istom periodu cena zakupa porasla s desetak na 50 do 60 evra po hektaru. Pri tom, podsetiću da Ukrajina ima 42, a Vojvodina svega dva miliona hektara obradivih površina - objašnjava on.

Miodrag Kostić kaže da je MK grupa u prošloj godini ostvarila oko 700 miliona evra ukupnog prihoda. Od te sume, dobit pre oporezivanja iznosila je 125 miliona evra. Od toga, u Ukrajini je napravljeno 40 miliona ukupnog prihoda i oko 15 miliona dobiti.

- Prosečna plata na nivou cele grupe, u kojoj je sa sezonskom radnom snagom zaposleno oko pet hiljada radnika, iznosi oko 57.000 dinara. Kao rezultat celokupnog poslovanja, „MK grupa” je državnom budžetu po svim osnovama uplatila između 65 i 70 miliona evra, u toku protekle godine - dodaje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UAE ujedinjeni arapski emirati emirati Srbija biznismen zemljoradnja zemljište jeftino zemljište poljoprivreda Miodrag Kostić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana