Tekst objavljen: 20.12.2012 16:06        


Životni standard građana Srbije u narednoj godini realno će opasti za dva do tri odsto, kaže glavni i odgovorni urednik Kvartalnog monitora koji izdaje Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) Milojko Arsić.

Arsić: U 2013. pada standard, dug države raste

Arsić je rekao da procenjeni pad životnog standarda predstavlja nužnu posledicu usklađivanja domaće potrošnje sa domaćim proizvodnjom.

Prema rečima Arsića, najavljena recesija u EU negativno će se odraziti na ekonomska kretanja u Srbiji, a najviše na projektovani rast domaćeg izvoza, tako da je jedini izlaz za povećanje izvoznih poslova biti cenovna konkurentnost na stranim tržištima.
Prema njegovim rečima, domaća potrošnja je već godinama veća od proizvodnje i ta razlika od dve do tri milijarde evra (godišnje) se, kako je naveo, finasira zaduživanjem i stranim investicijama, kao doznakama iz inostranstva.

- Nije dugoročno održivo da se domaća potrošnja stalno finansira prilivom sredstava iz inostranstva, kroz investicije, odnosno zaduživanje. Zbog toga je neophodnio da se smanji potrošnja na nivo bruto domaćeg proizvoda (BDP) i to će se dogoditi na sistematski način kroz fiskalnu konsolidaciju ili spontano kroz krizu - rekao je Arsić.

On je rekao da će, prema proceni FREN-a, inflacija u 2013. biti oko sedam odsto, a da će bruto domaći proizvod porasti od dva to tri odsto.

Arsić je istakao da je spoljni dug Srbije prešao "kritičnu granicu" od 80 odsto i da je dostigao 83 odsto BDP i da vlada planira da se i u buducnosti značajno zadužuje, pogotovo na stranim tržištima.

- U narednim godinama ukupna sredstva koja će biti potrebna za njegovo servisiranje iznosiće pet, šest milijardi evra. To su velika sredstva i biće dosta napora da bi se obezbedila - rekao je on, ocenjući da visok spolji dug može da ugrozi spoljnu likvidnost.

Javni dug Srbije će nastaviti da raste i do kraja godine dostići će 61 odsto BDP-a, rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
milojko arsić Srbija javni dug spoljni dug inflacija ekonomska kriza recesija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana