Tekst objavljen: 28.02.2013 11:11        


Srbija bi ove godine mogla privući oko dve milijarde evra direktnih stranih investicija, najviše zahvaljujući najavljenim ulaganjima iz Emirata u sektor energetike, oblasti automobilske industrije, kao i od prodaje državne imovine koja se ne koristi.

Automobili, šeik i rasprodaja nam donose milijarde

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin kaže da "rezultat od dve milijarde evra jeste realan uz pretpostavku da imamo makroekonomsku stabilnost i institucije posvećene poslu koji traže strana direktna ulaganja".

Na pitanje za koje oblasti su zainteresovani strani investitori, Laganin je naveo da najviše interesovanja ima za ulaganja u automobilsku i elektronsku industriju, kao i za laku industriju.

On je ukazao na to da smo, s druge strane, svedoci da su iznosi stranih direktnih investicija na globalnom nivou značajno umanjeni i da se globalna krize reflektuje i na Srbiju, podsećajući na to da su i zemlje u okruženju imale značajno manje rezultate u privlačenju investicija, a Srbija je uprkos tome ostala visoko atraktivna.

Komentarišući procene nekih domaćih analitičara da nema održivog razvoja ukoliko Srbija ne obezbedi godišnje pet milijardi evra direktnih stranih investicija, Laganin je rekao da je to moguće i dostižno, ali uz uslov da se pomogne domaćim investitorima da povećaju ulaganja.

– To bi bilo moguće ukoliko stvorimo preduslove kao što su, na primer, niža kamatna stopa na kredite, bolji programi za izvoz i pomoć kompanijama da lakše dođu do savremenih tehnologija – kazao je on, i dodao da bismo onda mogli očekivati veći obim investicija od pomenute dve milijarde evra, mada bi u ovom trenutku bilo možda preambiciozno prognozirati pet milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SIEPA 2013. Srbija strane investicije strani investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana