Tekst objavljen: 18.01.2013 16:55        


Ministar Milan Bačević boraviće od od 21. do 27. januara u poseti Kini, gde će razgovarati s potencijalnim partnerima za plovni kanal Beograd-Solun.

Bačević ide u Kinu po pare za Dunav-Morava-Vardar (Petar Milošević/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Kako je najavilo Ministarstvo, Bačević će se prilikom boravka u Pekingu sastati s kineskim zvaničnicima i predstavnicima kompanija koje su pokazale interesovannje za saradnju ili strateško partnerstvo na realizaciji tog projekta.

Taj infrastukturni projekat, kako se ističe, "značajan je ne samo za Srbiju i Balkan nego i šire, s obzirom da je predviđeno da prolazi kroz Srbiju, dalje preko teritorije Makedonije do luke Solun u Grčkoj". Taj kanal trebalo bi da poveže reke Dunav, Moravu i Vardar.

"Prilikom posete Bačevića Kini biće dogovoreno potpisivanje protokola o razumevanju s državnom kineskom kompanijom Čajna Gedžouba grup korporejšn (China Gezhouba Group Corporation), na osnovu kojeg će potom biti urađena studija izvodljivosti projekta", navodi se u saopštenju.

Bačević je najavio da će Ministarstvo početi izradu prostornog plana područja posebne namene za taj projekat.

"Prostorni plan za projekat koji će se zvati plovni kanal Beograd-Solun, treba da pokrije površinu od oko 10.500 kvadratnih kilometara koji će znatno promeniti ekonomske, političke, geostrateške i geopolitičke odnose u Evropi, istovremeno obuhvatajući stanovništvo na području od Nemačke do Egejskog mora", istakao je Bačević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
brodski transport kina Dunav-Morava-Vardar-Egej

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana