Tekst objavljen: 05.03.2013 17:51        


Ekonomista Jurij Bajec ocenio je da će i ove godine biti nastavljen rast javnog duga Srbije jer bi moglo da dođe do novog zaduživanja zbog povoljnih uslova na tržištu, kao i da se može očekivati blagi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Bajec: Moguć nastavak rasta javnog duga u 2013.

Bajec je za novi broj mesečnika Ekonometar kazao da se, po svoj prilici, javni dug u 2013. neće smanjivati jer će uslediti nova zaduživanja do kojih je lako doći jer je cena kapitala na svetskom tržištu, zbog štampanja evra i dolara, pala.

- Posle nedavnog novog zaduženja javni dug je pregurao 18,5 milijardi evra i prešao 60 odsto BDP-a. Ako se fiskalni deficit bude smanjivao, naročito ako bi to bio trend i u narednim godinama, kako je predviđeno fiskalnom strategijom do 2015. godine, to će dovesti do zaustavljanja rasta javnog duga. To bi bio dobar ishod i znak postepenog sređivanja javnih finansija -  ocenio je Bajec.

Kako je dodao, trebalo bi davati opreznije ocene o smanjenju javnog duga u januaru jer je moguće, kako je rekao, da je podatak „možda malo iskrivljen“ beneficijama datim za ulazak u program otpisa kamata na poreski dug.

Bajec je ukazao da je moguće da u 2013. godini dođe do malog porasta BDP-a jer će inflacija biti manja, a očekuje se i veći rast izvoza, najviše zahvaljujući izvozu fabrike Fijat automobili Srbija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javni dug drzavni dug Srbije ekonomija ekonomska kriza 2013. zaduživanje zaduženost zaduženje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana