Tekst objavljen: 05.03.2013 7:25        


Na našem bankarskom tržištu ima uspona i padova, ali konstatno raste – kašnjenje. Kredite sve teže vraćaju i građani, i pravna lica, i preduzetnici. Podaci Kreditnog biroa Srbije za 2012. govore da je kod pravnih lica kašnjenje dostiglo više od 17 odsto.

Banke dugove preprodaju i po 50 puta nižoj ceni

Toga su bili svesni i u Narodnoj banci Srbije - zato su koncem prošle godine doneli dve odluke koje bankama omogućavaju da ustupaju zajmove privrednika agencijama, preduzećima i sličnim organizacijama.

Pitanje koje se nameće svakako je i šta s tim pazarom radi onaj ko ga je kupio? Novi gazda pokušava da od bivšeg klijenta to naplati po ceni bar malo višoj od one po kojoj su preuzeti. Koliko će u tome uspeti zavisi od više okolnosti, a instrumenti koji se koriste mogu biti razni. Tu na scenu stupaju razne vrste uterivača dugova. Još se nisu pojavili na stranicama crnih hronika, ali ako se sudi po tome kako se ta oblast kod nas razvija, nećemo dugo čekati.
Prvi koraci pokazali su da je cena zajma u kašnjenju niska. Zato banke nisu mnogo zainteresovane za to da ih uz ogroman diskont ustupaju, ali nešto se ipak kreće.

Formirana je cena zajma kod nas, a i pojavili su se novi akteri. Sem raznih agencija, koje su se tim poslom bavile još i ranije, pojavio se i novi učesnik: advokatske kancelarije. Zainteresovanih ima, ali samo ako je diskont za zajmove veliki, bolje rečeno – preveliki.

Kredit koji je u kašnjenju godinu dana može se prodati za najviše dva odsto pozajmljene vrednosti, a češće za jedan i po do jedan procenat.


Tako banke zajam od milion evra daju za 15.000 evra, sve u svemu, po 50 puta nižoj ceni jer se u suštini sto evra prodaje za dva.

Takva cena bankarima nije povoljna i zato će, pre nego što zajam ponude drugom licu, učiniti sve da ga same naplate.

Na brzo i definitivno ustupanje teško naplativog kredita sada se odlučuju samo banke kojima je ugrožena likvidnost. One, naime, moraju da se vode logikom – daj šta daš.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja dugovanja banke banka zaduženje prezaduženost zaduženost kašnjenje u otplati otplata kredita Srbija ekonomska kriza dužnička kriza uterivači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana